Hej! Just nu går det långsamt här på webben och det kan vara svårt att skicka in din ansökan samt att tidrapportera. Vi jobbar på problemet och hoppas på en lösning så snart som möjligt. Övriga delar på webben går så klart att utforska under tiden. Tack för ditt tålamod!

Är det okej att tacka nej till ett jobb? 

När du är i jobbsökartagen så instämmer du säkert med att det är vanligt att söka flera jobb. Vissa av de jobb du söker vill du verkligen ha och andra kanske du söker mer för att vissa delar kändes intressant i tjänsten men inte allt. Eller så vill du träna dig på att skriva en ansökan eller få komma på intervju. Helt plötsligt kan du vara aktuell i flera olika processer. Och kanske blir du till och med erbjuden två olika tjänster. Vad gör du då? Mina kollegor Emelie och Anna ger sina tankar i frågan.

-  Självklart är det okej att säga nej till ett jobb! För att kunna utvecklas och trivas på ett jobb måste det kännas rätt på alla plan, med exempelvis arbetsuppgifter, arbetstider, företagskultur, lön. Känns jobbet inte rätt från början och ser du inte dig själv i rollen på längre sikt så kan det i vissa fall vara bra att tacka nej till jobbet, både för din egen och för företagets skull. Bra att tänka på är att vara ärlig med anledningen till att du säger nej till jobbet, så att vi kan matcha dig med andra uppdrag vi får in, säger Anna Nilsson som arbetar som Consultant Manager på vårt kontor i Göteborg.

Även Emelie Johansson, som arbetar med vår interna rekrytering, menar att det är okej att säga nej:

-  Självklart är det okej att tacka nej - det handlar ju om din karriär! Oftast kan det vara först under intervjun som du förstår vad tjänsten innebär eller hur företaget fungerar.

Emelie beskriver att hennes ambition under en intervju alltid är att förstå och lära känna kandidaten bättre. Gör hon ett bra jobb och ställer rätt frågor så ska hon i slutet kunna avgöra om du är intressant för tjänsten eller inte. Men sedan är det ju alltid upp till dig att fundera på hur du själv känner för tjänsten:

-  Har du en bra och förväntansfull känsla efter intervjun så säger det sig självt – det är ett intressant jobb för dig. Är känslan den motsatta - att det inte gör något om du skulle få ett negativt besked i processen, så är nog tjänsten inget för dig. Är det din känsla så blir jag bara glad om du ringer upp mig och berättar om det. Det är ärligt och ger mig möjlighet att fortsätta i processen. Och kanske kan jag till och med hjälpa dig att hitta en tjänst som passar dig ännu bättre!

Har du kommit så långt i processen att du faktiskt blir erbjuden en tjänst du inte är intresserad av så måste du förstås tacka nej.

-  Du kan säga att du är tacksam för förtroendet och möjligheten men att det inte känns helt rätt för just dig. Unna dig att vara kräsen om din potentiella arbetsgivare och lita på din känsla och ditt intryck, säger Emelie Johansson.

Är du på jakt efter ett jobb som du mer än gärna skulle tacka ja till – kolla in våra lediga tjänster!

Tipsa en vän