Att skriva CV

Du kommer en bra bit på vägen till intervju i jobbjakten om du har ett bra och strukturerat CV och ett säljande personligt brev, som framhäver dina förmågor och talanger.

Men vilken information ska vara med egentligen? Hur långt ska ett CV vara? Hur strukturerar jag det så det blir lätt att läsa? Kolla checklistan här nedanför! När du söker jobb genom oss på Academic Work, kan du också använda det CV som skapas automatiskt när du fyller i dina uppgifter, erfarenheter och kunskaper när du loggar in på din profil. Om du inte redan har en profil, kan du skapa en här.

Om du behöver mer hjälp med att skriva CV, kan du klicka här och ladda ner en CV-mall.


Att skriva CV

Kort och koncist

En grundläggande regel är att ditt CV ska vara kort, koncist och ge en snabb bild av dig själv och dina kvalifikationer. Generellt bör ett CV inte vara längre än tre sidor och strukturen ska vara logisk och informationen lätt att följa. Den som läser ditt CV ska snabbt och enkelt kunna följa de tidsperioder du har studerat, arbetat eller utövat någon annan aktivitet. Tänk på att ditt CV inte ska beskriva dig som person, utan visa vad du kommer att bidra med i den utannonserade tjänsten.

Personuppgifter

Den här delen lägger du med fördel överst i dokumentet. De uppgifter som bör stå med är ditt namn, dina kontaktuppgifter och ditt födelsedatum.

Utbildning

Ange skolans namn, vilken ort den finns på, vilket program/kurs du läst och under vilken tidsperiod. Om du ännu inte är färdig med utbildningen bör du även skriva vilken examen du planerar att ta. Börja med att presentera det senaste du studerat och gå sedan tillbaka i tiden. Om du har en längre utbildning behöver du inte ta med alla delar av dina studier - har du exempelvis en magisterexamen behöver du inte i ditt CV berätta var du gått i grundskolan – det viktiga är att se var du befinner dig idag och dina senaste steg innan dess.

Tidigare arbetslivserfarenhet i ditt CV

Tidigare arbetslivserfarenhet

Vilka tidigare tjänster du bör ta med i ditt CV beror på hur långt i karriären du har kommit. Om du inte har jobbat så länge, kan all arbetslivserfarenhet vara relevant att nämna. Har du däremot hunnit få några års arbetslivserfarenhet behöver du nödvändigtvis inte nämna alla olika jobb du har haft.

En bra huvudregel är att lyfta den arbetslivserfarenhet som är relevant för den aktuella tjänsten du söker. Beskriv här översiktligt vilka arbetsuppgifter du har haft, dina ansvarsområden och dina resultat. Det ultimata här är om arbetsgivaren kan se hur de tidigare arbetserfarenheterna kan appliceras och användas på den aktuella tjänsten. Rent praktiskt bör din aktuella arbetsplats skrivas högst upp i listan och dina tidigare tjänster följa efter det.

Föreningsengagemang/övriga meriter

Beskriv kortfattat dina uppdrag om du har varit aktiv i föreningar, kårer, organisationer eller annat ideellt engagemang. Beskriv även här vad du själv har haft för ansvarsområden eller arbetsuppgifter så att rekryteraren kan se varför detta är relevant på ditt CV.

Språk

Skriv de språk du behärskar och glöm inte att gradera din kunskap i tal och skrift. Ett vanligt sätt att gradera språk på är; grundläggande, goda, mycket goda och flytande. Börja med att presentera de språk du kan flytande och fortsätt sedan nedåt.

IT-kompetens

Nämn de program och tekniker du behärskar. Glöm inte att gradera dina kunskaper. Skriv först de kompetenser du behärskar bäst för att ge en tydlig överblick.

Övrigt

Här ges det utrymme för information som inte passar under någon av de övriga rubrikerna i ditt CV. Det kan exempelvis vara innehav av körkort eller relevanta fritidsintressen. Tänk på att du ska presentera dig själv i ditt personliga brev så var därför kort och koncis i denna del och ta endast med delar som är relevanta för tjänsten. Med andra ord – skriv inte här att du gillar att resa eller gymma på fritiden, det hör snarare hemma i ditt personliga brev.

Referenser

I regel räcker det att du i ditt CV skriver ”referenser lämnas gärna på begäran”. Tänk igenom vilka personer som kan beskriva dig och dina färdigheter på ett bra sätt. Det kan exempelvis vara tidigare chefer, kollegor eller handledare. Stäm alltid av med de personer du lämnar som referenser så att dessa är förberedda på att bli kontaktade av intervjuaren.

Du behöver inte formge ditt CV på något avancerat sätt för att bli ihågkommen i en anställningsprocess. Så länge du är konkret och relevant i din framställning kommer rekryteraren kunna identifiera din kompetens ändå. Satsa istället på en tydlig och lättläst struktur. Det viktigaste är att kunna visa vilka kompetenser du tar med dig från dina tidigare tjänster och hur du skulle passa in på den specifika arbetsplatsen. Vidare är det ett stort plus om du kan undvika de vanligaste klyschorna i ditt CV – att man är självgående och gillar att ha många bollar i luften gör i dagsläget inte att man sticker ut i mängden. Försök istället att använda ord och egenskaper som kanske inte alla människor har, då kommer rekryteraren med stor sannolikhet att komma ihåg dig!

Det personliga brevet

Ditt personliga brev är ett komplement till ditt CV och genom detta får du möjlighet att tydligare beskriva dig som person, dina styrkor, mål och ambitioner. Det är framförallt här du ska motivera varför du söker den utannonserade tjänsten. Läs mer om hur du skriver ett bra personligt brev