TRAINEE-PROGRAMMET BLEV ARASHS RÄDDNING

Arash Mortazavi var redo att ta arbetsmarknaden med storm. Utmaningen blev dock större än väntat, och med ett visum som var på väg att löpa ut höll hans liv på att ta en helt annan vändning än den han önskade.

Arash Mortazavi beskriver sig själv som en världsmedborgare. Han föddes och växte upp i Teheran, flyttade till Ungern vid 18-års ålder och tog sin kandidatexamen i mjukvaruutveckling i Budapest innan han flyttade till Stockholm för att fullfölja sin magister examen. 

- Att resa och upptäcka nya kulturer betyder oerhört mycket för mig. Det är ett fantastiskt sätt att upptäcka livet och vem man själv är. Att lära känna sig själv och vad man brinner för tror jag definitivt kan vara nyckeln till framgång i livet, säger Arash. 

Men Arash tid i Sverige kunde ha slutat långt ifrån det han drömde om.  

- 2008 avslutade jag min magister examen vid Kungliga tekniska högskolan och började söka jobb. Det var precis när lågkonjunkturen trappades upp och arbetslösheten sköt i höjden. 

Tre månaders tidsfrist

Men den tuffa arbetsmarknaden var inte den enda utmaningen för Arash. Glädjen över att ha tagit examen överskuggades av det faktum att hans visum samtidigt höll på att gå ut. Tidsfristen att skaffa sig ett jobb var tre månader för Arash. Han sökte nya jobb dagligen samtidigt som han kämpade med språkbarriären, då han varken pratade eller skrev svenska flytande.  

- Min vistelse i Sverige hade kunnat sluta där och då. Jag sökte väldigt många jobb men fick alltid samma svar, att arbetsgivaren föredrog någon som var flytande på svenska i tal och skrift. Det var väldigt frustrerande att språket var stoppklossen när jag hade en sådan lång och gedigen utbildning i bagaget. 

Arash bestämde sig för att vidga sina vyer gällande jobben han sökte.

- Till en början var jag väldigt kräsen gällande vilka jobb jag sökte, men med tiden blev jag allt mindre selektiv. 

Men trots detta så såg det mörkt ut för Arash, han hade inget jobb i sikte. Månader blev till veckor, och dagen då visumet skulle gå ut närmade sig med stormsteg. 

- Plötsligt, bara någon vecka innan mitt visum skulle gå ut så ändrades plötsligt allt, säger han och ler. 

Plöstligt vänder allt

Arash hade besökt Academic Works hemsida och hittat en annons för ett trainee-program på NASDAQ OMX. Han bestämde sig för att söka. 

- Jag blev extremt förvånad när telefonen ringde redan dagen därpå. En rekryterare från Academic Work ville träffa mig för en intervju.  

Och nu gick det undan. Arash gick på en intervju dagen därpå. Strax därefter blev han kallad till en andra intervju hos NASDAQ. De lovade att ge respons inom två till tre veckor. Hans visum gick ut under den tredje veckan. 

Svaret från NASDAQ lät dock inte dröja på sig. De hörde omgående av sig och meddelade att Arash var antagen till trainee-programmet, som en av 70 sökande. 

- Det var en av de lyckligaste dagarna i mitt liv, säger han och skiner upp. Så mycket som jag hade kämpat för att inte tappa hoppet om ett jobb, att inte bli stressad över visumet som höll på att gå ut och alla de ”tack, men nej tack” som jag hade fått på mina ansökningar. Nu äntligen kändes allt till slut värt mödan. 

Trainee-programmet varade i sex månader, där dagarna varvades med teori och praktik. 

- Jag minns den här tiden som en fantastisk period. Eftersom vi var en grupp om tio personer så kände jag mig aldrig ensam, och tillsammans lyckades vi bygga en härlig gemenskap. 

De tio personerna som hade blivit utvalda till programmet blev introducerade till alla olika delar av bolaget. De fick träffa flertalet människor på olika positioner som senare skulle komma att bli deras kollegor.

- Men för mig var det största av allt att jag nu äntligen kände att jag var på rätt plats. Om det inte hade varit för trainee-progamet så hade jag inte fått chansen att stanna kvar i Sverige, och inte heller fått möjligheten att bygga min karriär inom NASDAQ. 

Tydliga målsättningar blev vägen framåt

Genom hårt arbete, dedikation och tydlig målsättning har Arash byggt sin karriär. Och målsättningar är något som han har fortsatt att jobba aktivt med. 

- Varje dag sätter jag upp mål och gör mitt yttersta för att nå dem. Kombinerat med det har jag mål på årsbasis, som jag följer upp och ser till att jag når. För mig är det motiverande att jobba med målsättningar och jag får en härlig känsla när jag uppnår ett mål, oavsett om det är stort eller litet.

Och när det kommer till målsättningen att hitta ett arbete så har Arash några råd att dela med sig av till dem som söker jobb. 

- Mitt tips är att använda bemanningsföretag. De har en förståelse och insyn i vilka kompetenser och egenskaper företagen letar efter, och de kan matcha detta med rätt kandidater. Det innebär att du som söker jobb inte behöver söka mängder av olika jobb som din profil inte matchar med, utan bemanningsbolagen gör matchningen åt dig. 

Under Arashs år på NASDAQ har han lyckats bygga sig en karriär. Han har tagit sig från trainee-programmet, till sin första tjänst som analytiker och programmerare, vidare till att axla rollen so, senior testanalytiker, hela vägen upp till att idag arbeta med mjukvaruutveckling på NASDAQ. 

- Jag trivs fantastiskt bra idag. Den tuffa vägen hit har definitivt varit värd all möda. En sak som jag alltid försökte påminna mig om när det var som tuffast under jobbsökandet var att om du vet att du är bra på någonting så kommer du att lyckas. Ge aldrig upp, fortsätt kämpa och till slut kommer saker och ting att falla på plats, även om vägen dit inte blir precis så som du hade föreställt dig. Du kommer få ditt drömjobb en dag, om du kämpar tillräckligt hårt för det, säger han. 

Tipsa en vän