Han sökte över 30 jobb i månaden

Diden Tiwana är mannen som vägrade ge upp hoppet om ett ingenjörsjobb efter examen. Med över 30 ansökningar i månaden och ett benhårt fokus har han lyckats uppfylla drömmar både karriärmässigt och musikaliskt.

Året var 2005. Diden Tiwana hade tagit examen från Elektroingenjörsutbildningen vid Mälardalens Högskola. Med ett gott självförtroende och stor entusiasm såg han fram emot den arbetsmarknad han nu var på väg att träda in i. Verkligheten han mötte var dock en helt annan. 

- Jag sökte uppemot 30 jobb i månaden. Varje dag letade jag efter ett ingenjörsjobb inom elbranschen. Jag skickade mitt cv och personliga brev till alla tänkbara arbetsgivare. Och svaren var alltid desamma. Antingen saknade jag arbetslivserfarenhet eller så var jag överkvalificerad för tjänsten, säger Diden. 

Släppte aldrig hoppet om drömjobbet

Besvikelsen var stor. Han valde att ta tillfälliga jobb som väktare, mediesäljare, flygplatskontrollant och körde värdetransporter, men han släppte aldrig drömmen om att en dag ha ett yrke som var kopplat till hans akademiska studier. Parallellt fanns dock en annan dröm – en dröm om att arbeta med musikproduktion. 

 - Musik är något som alltid funnits i mitt liv. Vid sidan av mina högskolestudier arbetade jag mycket musikproduktion av mellanösternmusik, och om jag inte skulle hitta ett ingenjörsjobb så var min plan B att fortsätta satsa på musiken, säger Diden.

Didens karriärplan var strategisk. Han skrev aldrig upp sig på fasta tider på sina tillfälliga jobb eftersom han ville ha möjlighet att gå på dagen om ett jobberbjudande som ingenjör plötsligt skulle dyka upp. Och han önskade alltid en så kort uppsägningstid som möjligt. Samtidigt la han så mycket tid han kunde på musikskapandet. 

 - Jag har ett bra självförtroende och ett stort driv vilket gör att jag alltid tror på mig själv, min kompetens och min förmåga att ta mig dit jag vill. Det var därför jag aldrig släppte drömmen om att ta mig in i elbranschen, säger han.

Flykten från Kurdistan till Sverige

Sitt driv och självförtroende menar Diden att han fått från sina föräldrar och från sin uppväxt i Kurdistan. Diden föddes år 1979 och under efterföljande år invaderades Iran av Irak. Hans pappa var politiskt engagerad och familjen tvingades fly från Saddam-regimen i mitten av 80-talet. Flykten var omtumlande för 6-åriga Diden och hans familj, som tog sig fram på ryggen av hästar över bergen, beväpnade och rädda för sitt liv.

 - Vi bodde på fruktansvärda flyktinganstalter. De var som öppna fängelser, inga platser där någon människa borde vistas, särskilt inte barn, säger Diden och skruvar på sig.

Familjen landade tillslut i Sala, som en av få utlandsfödda familjer i staden. Här började de bygga upp sitt liv på nytt. Diden började i skolan och redan från unga år hade han bestämt sig för att genomgå en högre utbildning.

 - Mina föräldrar har alltid trott på mig och sagt att jag kan åstadkomma vad jag vill. Det är något som präglat mitt liv. När jag sökte alla dessa jobb efter examen så brukade jag tänka att om jag har klarat av en akademisk utbildning så har jag även kapaciteten att göra något stort av min karriär.

Sökte närmare 300 jobb

Efter högskoleexamen beräknar Diden att han skickade in närmare 300 jobbansökningar. Dessa resulterade i totalt 4 intervjuer på ett år, men fortfarande fanns inget ingenjörsjobb i sikte.

 - Jag fortsatte att söka och vägrade ge upp. Jag brukade tänka att lärarna hade ansträngt sig för min skull under högskoleutbildningen och nu var det min tur att ge tillbaka. Så jag gav inte upp trots alla ”tack, men nej tack” som jag fick.

Under jobbsökandet snubblade Diden av en slump över Academic Works hemsida. Han registrerade sitt CV på sidan utan förhoppning om att bli kontaktad. Men sen gick allt plötsligt väldigt fort.

 - Bara några få dagar efter att jag hade registrerat mitt CV så ringde en rekryterare från Academic Work upp mig. Hon berättade om ett kort vikariat på Kamstrup som driftsättare. Det här var chansen som jag hade väntat på – ett jobb inom elbranschen, säger Diden och skiner upp.

 - Jag gav allt från dag ett och tänkte aldrig några negativa tankar om att det här bara var ett tillfälligt jobb, utan la all min kraft på att bevisa mig och min kompetens, för nu hade dörren äntligen öppnats! 

Tillfälligt jobb blev öppniningen

Det tillfälliga jobbet på Kamstrup blev startskottet för en uppsjö av nya uppdrag för Diden. Han klättrade först inom Kamstrup, fick förlängda uppdrag, blev efter ett tag teknisk projektledare och fick succesivt allt större ansvarsområden.

 - Den öppning jag fick på Kamstrup var helt avgörande för min framtida karriär och efter några år där kände jag att det var dags att utforska andra delar av elbranschen, så jag sa upp mig i samband med en omorganisation.

Diden tog då en paus och åkte på en 3 månader lång resa tillsammans med sin fru och deras dotter för att fundera på vad hans nästa steg skulle bli. När Diden väl var tillbaka på svensk mark började han återigen söka jobb och fick upp ögonen för en annons om ett jobb på Norrenergi.

- Det som lockade mig var att jobba i en mindre organisation, eftersom chansen att påverka de stora besluten är större då, säger han.

Med erfarenheterna från Kamstrup i bagaget fick Diden jobbet. Idag är han chef för mätning och fakturering på Norrenergi i Stockholm. Han har personalansvar och driver mångmiljonprojekt inom bolaget.

Ha rätt förutsättningar och en god inställning

 - Det man bör ha i åtanke är att ditt första jobb troligtvis aldrig kommer att vara ditt drömjobb. Men när chansen väl kommer gäller det att ta den med full kraft och göra sitt absolut yttersta för att visa vem man är och vilken kompetens, drivkraft och vilja man har.

När det gäller framtidens arbetsmarknad för unga menar Diden att man inte får vara kräsen till att tacka ja till ett jobb som kanske inte går i linje med det drömjobb man visualiserat sig som nyexaminerad.

 - Om du gör bra ifrån dig på ett tillfälligt jobb får du troligtvis goda referenser och erfarenheter att använda vidare i ditt jobbsökande. Och sen bör man komma ihåg att det inte nödvändigtvis behöver vara ens eget fel om man inte får ett jobb direkt efter examen. Det handlar mycket om timing, vilket inte går att påverka. Sen handlar det lika mycket om att inte ge upp, att ha en plan B. Jag har alltid en plan B, och en plan C. Det är vad som tagit mig dit jag är idag. Jag har alltid fortsatt att kämpa, och alltid levererat mitt absolut bästa oavsett om det handlar om jobbet, familjen, fritidsintressen eller andra delar av mitt liv, säger Diden.

Diden stortrivs med sin tjänst på Norrenergi och ser stora utvecklingsmöjligheter inom bolaget. Hans plan framöver är att fortsätta göra sitt yttersta på jobbet.

 - Levererar du på topp, antar nya utmaningar och visar framfötterna så kommer du hela tiden att utvecklas och ta dig mot ditt nästa mål, säger han och ler.

Didens målsättning efter examen var att få ett ingenjörsjobb, och det faktum att han aldrig gav upp hoppet och fortsatte söka jobb efter jobb tog honom tillslut dit han ville. Musiken är en annan av Didens satsningar som också gett resultat. Hans senaste singel ”Alone” släpptes sommaren 2014, en fusion av mellanösterntoner och dance. Vi inspireras av Diden som är ett levande exempel på hur långt dedikation och målmedvetenhet kan ta en.

Om du vill lyssna på Didens senaste låt ”Alone”, klicka på länken:
https://embed.spotify.com/?uri=spotify:album:146ywXeJrW4sNyPltDMPoW"

Tipsa en vän