HAN PLOCKAR ISÄR FÖR ATT SEDAN BYGGA IHOP

Pooyan Seddighzadeh är killen som hittade vägen till drömjobbet genom att aldrig tacka nej till ett extrajobb under studierna. Med ett CV som rymmer allt från jultomte till väktare har han tagit sig till sin nuvarande roll som projektledare på en av världens största tillverkare inom fordonsindustrin. 

Året är 2002. Pooyan Seddighzadeh, 16 år gammal, sätter sig i bilen. Färden går till Torslanda strax utanför Göteborg. Här ska han besöka Volvo Personvagnars fabrik och åka med det blå tåget - en guidad tur genom fabriken.  

Pooyan ser drömmande ut när han minns tillbaka.

- Där och då, i fabriken i Torslanda hände någonting i mig. Det gnistrade till. Jag minns att jag till en början var skeptisk till hela utflykten. Men sedan kom förvåningen när vi åkte in i fabriken och jag fick se hur en bil blev till från första skruv till färdig bil,  det var en riktig wow-känsla. 

Intresse för konstruktioner går långt bak i tiden

Så långt tillbaka Pooyan kan minnas har han alltid gillat att montera isär prylar för att sedan sätta ihop dem igen. Som liten plockade han sönder alla sina leksaker och monterade sen ihop dem igen, efter ett barns bästa förmåga. Unga Pooyan hade ett starkt intresse för att förstå hur ett föremål var konstruerat från grunden och var fascinerad över hur delarna i en produkt samspelade.

- För mig var det självklart redan från unga år att jag skulle studera teknik efter gymnasiet, men under mina studieår på Maskintekniska programmet på Chalmers så  hade jag ingen tydlig bild när det gällde vilket arbete jag skulle satsa på efter examen, säger Pooyan. 

Extrajobben blev allt fler

Som högskolestudent drömde Pooyan om att ha en egen sportbil. Under ett lunchföredrag på Chalmers fick Pooyan upp ögonen för Academic Work, och skapade strax därefter en CV-profil på hemsidan. Med målet i sikte att köpa sig en sportbil sökte han diverse olika extrajobb och tackade ja till allt som kom i hans väg. Och många uppdrag blev det, närmare bestämt 21 stycken. Och en sportbil blev det också så småningom. 

- Jag gjorde allt från att sortera post, sitta i kundtjänst, arbeta som telefonist och väktare. Jag jobbade som monterinformatör på båtmässan och en jul jobbade jag som jultomte i en matbutik. För mig var det här ett sätt att dels tjäna extra pengar men även att få se och lära känna så många olika branscher som möjligt. Det var en chans att smaka på allt, eftersom jag inte visste exakt vart jag ville efter examen.

Extraarbetet på posten under studietiden minns Pooyan särskilt väl.

- Ett av mina uppdrag på posten var att vända paket åt rätt håll när de kom farandes på ett band. Jag insåg snabbt att det enda som egentligen behövdes var att montera en plåtbit som skulle putta paketen åt rätt håll när de föll ned på banden. Då skulle man spara både mankraft och undvika att personen ifråga utsattes för mindre ergonomiska arbetsmoment. Så redan på den tiden hade jag ett tekniskt tänk, säger Pooyan. 

Bygg erfarenhet från grunden

Under hans studieår på maskintekniska programmet på Chalmers fick han hjälp av sin konsultchef på Academic Work att hitta nya tillfälliga uppdrag. Och mot slutet av studietiden gick uppdragen allt mer i linje med hans utbildning. 

- Min konsultchef Emelie Thun var en väldigt viktig person för mig under den här tiden. Hon hjälpte mig inte bara med att hitta jobb utan var också den som i slutet av mina studier föreslog att jag skulle ansöka om en trainee-plats. Det blev min väg in till Scania och har lett mig till där jag är idag.

Idag arbetar Pooyan som projektledare inom produktion på Scania i Södertälje. Även om arbetet med att sortera paket på Posten i stunden kunde kännas långt ifrån det yrket Pooyan hade drömt om så ser han idag tydliga fördelar med arbetet.

- Från arbetet på golvet så vet jag vilka utmaningar det finns där, vad som krävs för att det ska fungera på bästa tänkbara sätt i hela ledet och därför har jag en förståelse för varje beståndsdel när jag utformar en produktionslinje idag. Det är häftigt hur de kunskaperna kan komma till användning nu, flera år senare, säger han. 

Extrajobben var en bra mätsticka

För Pooyan var det aldrig aktuellt att tacka nej till uppdrag under studietiden. 

- Någon kanske kan tycka att det låter galet att jag hade så många olika jobb och mitt CV är nog längre än de flestas. Men jag såg de tillfälliga uppdragen som en chans att samla på mig erfarenheter. Jag fick också chansen att skapa ett nätverk och få klarhet i vart jag ville ta mig i min karriär, säger han.

Pooyan är idag övertygad om att hans nyfikenhet och prestigelöshet tagit honom dit han är idag. 

- Jag tror skarpt på att våga testa olika branscher. Och studietiden är ett utmärkt tillfälle att göra det. På det sättet kan du hitta vad just du är bäst på och vad du brinner för. Mycket går heller inte att läsa sig till utan man måste ut i arbetslivet för att testa och se vad man har fallenhet för. När man väl hittat rätt då är det dags att göra sitt absolut yttersta för att lyckas designa sin egen karriärväg. 

Van vid att starta från noll

Pooyan menar att han alltid varit målfokuserad och litat på sin magkänsla. 

- Jag har blivit ”vältränad” i att starta om från noll, säger han och syftar till alla de uppbrott han gått igenom i livet.

Pooyan och familj kom till Sverige 2002 från Iran. De lämnade allt de ägde för ett nytt okänt land i norr och flyttade till Göteborg. Vid examens slut fick Pooyan trainee-platsen på Scania och det blev återigen en omstart i och med flytten till Södertälje.

- Alla dessa omstarter har format den jag är idag och gjort mig väldigt målfokuserad. Jag sätter upp utmanande mål och älskar känslan av att ”bocka av” när jag uppnått ett mål. 

Det bästa av två världar

Med sin historia från Iran och sin uppväxt i Sverige under tonåren så menar Pooyan att han idag plockar delar från båda världarna. 

- Min far är detaljfokuserad och det är jag med, vi gör allt väldigt noggrant, lämnar inget till slumpen. I Iran gick det inte att komma försent till skolan eller jobb så punktligheten har jag alltid haft med mig. Sen har det svenska samhället lärt mig att tänka kritiskt, vara nyfiken och ifrågasättande, och att samarbeta med andra. I Iran finns en stark tro på hierarki vilket jag inte upplever på samma sätt här i Sverige. Så jag har helt enkelt plockat det som jag tycker är det bästa ur de olika delarna av min historia, säger Pooyan.  

- Förresten, vet du vad namnet Pooyan betyder, frågar han och ler lite finurligt. Det betyder just nyfiken, någon som letar sig fram till svaret. 

Och få namn kan väl tyckas passa så bra. 

Tipsa en vän