IHÄRDIGT ARBETE OCH ENGAGEMANG LÖNAR SIG

Sarah Adolfsson startade sin karriär på Scandinfo som värdinna. Idag innehar hon rollen som marknadschef. Sarah är ett levande exempel på hur en karriär kan byggas genom gediget arbete där man står. 

15 år gammal fick Sarah Adolfsson sitt första jobb. Då som receptionist på en camping på Öland. Ansvaret var stort – bland annat att hantera en dagskassa på närmare 200.000 kronor.  

- För mig var det en fantastisk känsla att få mitt första jobb. Jag var överlycklig. För mig var det självklart att börja jobba så fort jag fick möjlighet. Jag tror mycket kommer från värderingar hemifrån och att ha vuxit upp i en småföretagarfamilj, säger hon. 

Tillbaka till skolbänken

Så långt Sarah kan minnas så har hon alltid haft ett jobb vid sidan av skolan och efter gymnasiet fortsatte hon att jobba, då med politiska uppdrag. Det var först senare som hon valde att gå tillbaka till skolbänken. 

- När jag var 25 år så bestämde jag mig för att studera vidare. Jag valde då att sätta samman min egen examen genom fristående kurser. Mitt huvudämne var företagsekonomi som jag kompletterade med beteendevetenskapliga ämnen. Lusten att jobba fanns såklart alltid där, så under mina universitetsstudier såg jag till att extrajobba. Dels för att tjäna pengar men främst för att hålla kontakt med arbetsmarknaden och vara synlig för eventuella framtida arbetsgivare.

Via Academic Work fick Sarah ett extrajobb på timme som värdinna/antecknare vid fokusgrupper på marknadsundersökningsbolaget Scandinfo i centrala Göteborg. 

- Jobbet innebar i praktiken främst att ta emot folk, servera fika eller föra anteckningar vid fokusgrupperna. Men det gav mig chansen att förstå kvalitativa marknadsundersökningar och samtidigt få möjlighet att visa min personlighet och mitt driv, säger Sarah.  

Grävde där hon stod

Efter examen sökte hon flera olika jobb. I ett antal fall gick hon igenom flera långa rekryteringsprocesser men snubblade på mållinjen och jobbet gick till någon annan. 

- Det är alltid tufft att få ett nej, och särskilt om man gått så långt i en process att det står mellan en själv och en annan person. Men efter första och andra ”nejet” så lärde jag mig att acceptera att det är en tuff arbetsmarknad där ute och också ha respekt för det. Man får aldrig tappa hoppet. Jag försökte peppa mig själv genom att tänka att någon gång skulle jag också få chansen. 

Sarah tog examen mitt under lågkonjunkturen 2009 och för att inte stå helt utan arbete så behöll hon extrajobbet som värdinna på Scandinfo tillsammans med andra extrajobb.  

- Jag tänkte att genom att jag behöll mina extrajobb så visade jag att jag verkligen ville arbeta och att jag var intresserad av Scandinfo. Det var också en möjlighet för mig att ha koll på eventuella öppningar som kunde dyka upp där. 

Och mycket riktigt, tillslut dök ett vikariat upp. Ett vikariat som hon sökte och fick. Det i sin tur avlöstes av ytterligare ett vikariat. 

- För mig var det aldrig frågan om att vara kräsen och det fanns inte på kartan att jag inte skulle tacka ja för att det handlade om vikariat. Jag såg det som en chans att på riktigt ta mig in på bolaget, utöka min kunskapsbank och få visa vem jag var och vilka ambitioner jag hade. 

Yrkestitlar är inte allt

Sarah menar att det idag finns en stress bland unga på arbetsmarknaden att få ett jobb med en viss titel eller med en garanti om anställning. Hon menar att man ska försöka vara mer flexibel i början och inte heller stirra sig blind på olika titlar. 

- En titel behöver i sig inte betyda någonting. Innehållet kan variera rejält mellan olika tjänster med samma titel. Jag tycker istället att man ska kika på innehållet i tjänsten och se möjligheter med att få in en fot på ett bolag, annars begränsar man sig och riskerar att hamna fel eller hamna utanför arbetsmarknaden. 

För Sarah själv så blev de tillfälliga vikariaten så småningom en fast tjänst och idag, fem år senare, har hon en delad tjänst mellan att vara marknadschef och arbeta med undersökningar. 

- Om jag räknar med mina år på timmar har jag varit på Scandinfo i tio år. För mig är det en trygghet att ha varit med i olika delar som ger mig en förståelse för vår verksamhet.

Vikten av ett jobb vid sidan av studierna

Sarah rekommenderar starkt att man som student jobbar extra. För henne blev extrajobben en vägvisare för vad som skulle blir hennes nästa steg på arbetsmarknaden. 

- Jag tycker att extrajobb under studierna är ett utmärkt sätt att få koll på olika bolag och att hitta vad man själv skulle trivas med för tjänst. Och man får en bra känsla för vad man drivs av och var man kan se sig själv i framtiden. 

För egen del väljer Sarah att inte blicka alltför långt fram i karriären. 

- Jag sätter aldrig en 5 eller 10-årsplan, utan försöker se det som är här och nu. Känns det bra så stannar jag kvar och njuter av att jag trivs med mitt jobb. Så länge jag har kul, mitt arbete känns meningsfullt och jag känner att jag kan utveckla både mig själv och bolaget så är jag kvar, och just precis där är jag nu.

Tipsa en vän