En vanlig dag som business controller

Vi bad vår konsult Luting Mao, som arbetar som Business Controller på Atea att berätta om hur en vanlig dag på jobbet ser ut för henne. Här kommer hennes beskrivning av sin dag timma för timma:

Några veckor in i min nya tjänst som business controller på Atea håller jag på att lära mig nya saker hela tiden. Ingen dag är den andra lik.

07:40 Det är en kall men solig måndag, jag tar bussen till jobbet.
08:30 Kommer fram till Ateas kontor i Kista. Kollar genom mail och planerar snabbt dagens arbete. I förra veckan lärde jag mig om ett prognosverktyg och nu idag när arbetet med årsplanen för alla Ateas chefer drar igår får jag chansen att supporta dem i verktyget, känns kul och utvecklande!
09:00 Stämmer av några sista punkter med chefen innan vi kickar igång arbetet i prognosverktyget– känner mig peppad, men också lite nervös.
09:20 Kollar med en kollega att lathunden för prognosverktyget är upplagd på intranätet, skriver ett meddelande till cheferna om årsplansarbetet och stämmer av med en annan kollega att rätt version av mallen för årsplanen läses in i analysverktyget.

10:40
 Lägger till några punkter som jag samlat på mig under den senaste veckan till manualen för prognosverktyget för att förbereda mig för alla kommande frågor. Känner att snart kommer mailen börja trilla in.
11:30 Äter hemlagad lunch med mina kollegor i köket - det bästa sättet att ladda batterierna! Gott med hemlagat!
12:30 Frågor om prognosverktyget börjar ramla in – mallen har blivit låst, någon vill plocka bort personal som har slutat, någon kunde inte öppna rapporter, någon kan inte ens komma in i verktyget, osv. Får en klump i magen, men vet att jag har stöttning från mina kollegor.  Vissa frågor kan jag svara på själv. De som inte jag har svar på vänder jag mig med till mina kollegor för hjälp. Sen dokumenterar jag frågorna och svaren som referens för senare tillfällen. Skönt det löste sig även denna gång!
14:10 Noterar vad jag lärt mig om beräkning av prognosmallen i förra veckan. Tar ett djupt andtedag och fokuserar på uppgiften, jag kan ju det här.
14:40 Problemet med att flytta personal i verktyget är löst så jag fixar flytten, kan andas ut igen. Har också fått in ändringar av behörigheter som ska åtgärdas direkt.
16:00 Går igenom anteckningarna jag gjorde på mötet i fredags. Noterar viktiga punkter som jag ska ta med när jag gör en plan för mitt projekt om att strukturera upp avtalshantering för indirekta kostnader.  Ordning och reda känns som A och O i denna roll. 
16:30 Förbereder underlagen till företagsförsäkringsförnyelse. Bokar möte med försäkringsmäklaren.
17:30 Chattar med en kollega och får höra lite om affärer som pågår – det är verkligen roligt att förstå hur allting hänger ihop, och speciellt när jag får en förståelse för att det arbete som jag tidigare gjorde i rollen som koordinator på Atea hänger ihop med det jag gör nu. Att se företaget i sin helhet är en av de sakerna som jag gillar mest med mitt nya jobb.
18:00 Lämnar kontoret och tar bussen till Täby Centrum.
18:50 Äter en enkel middag på Swadee i Täby Centrum tillsammans med min fästman.
19:00 Skjuter luftgevär på skjutbanan. Man glömmer bort allt annat när man koncenterar på den lilla svarta pricken tio meter bort - ett väldigt bra sätt för att träna upp koncentrationen och hålla lugnet.
23:00 Det har varit en intensiv men lärorik dag, nu är det dags att krypa ner och släcka lampan.

Tipsa en vän