Förberedelser inför intervju

Oavsett om du är helt färsk på arbetsmarknaden eller har arbetslivserfarenhet sedan tidigare, kan det kännas lite nervöst att gå på jobbintervju. Här har vi valt att lyfta fram vad som är bra att tänka på inför intervjun. Vissa tips kanske uppfattas som självklara, men är väldigt viktiga att känna till ändå.

Kom i tid, anpassa din klädsel, tänk på första intrycket

Kom i tid! Inte bara för att det ligger till grund för intervjuarens första intryck utan även för att du ska få en chans till en bra och lugn start. Se också till att veta vem du ska träffa, det visar att du är förberedd. Om du mot förmodan inte är i tid, ring i god tid innan och be genuint om ursäkt för förseningen.

Anpassa din klädsel till det företag du besöker och håll dig borta från utstickande eller utmanande kläder. Även om man inte tror det blir många bedömda redan innan intervjun börjar, klä dig därför hellre lite för fint än för underklätt.

Tänk på första intrycket - hälsa trevligt med ett stadigt handtag och se personen du träffar i ögonen. Se också till att komma ihåg namnet på rekryteraren och använd dig av det i intervjun.

Vad utmärker dig?

Som ung och ny på arbetsmarknaden kan det ibland vara svårt att konkurrera om vissa tjänster på grund av brist på erfarenhet. Fundera redan innan över vad som ändå gör dig speciell och utmärkande. Var du ledare i idrottsföreningen? Har du jobbat ideellt? Har du på något annat sätt än i arbetssammanhang varit i kontakt med service?Förbered dig på att kunna motivera dina tidigare val i livet, till exempel ditt val av universitetsutbildning eller ditt val att flytta. Vad tyder dina val på? Detta är ett bra sätt att exemplifiera dina personliga drag.

Matcha dina kompetenser med det som efterfrågas

Läs in dig på den aktuella jobbannonsen - där ser du vilka egenskaper och färdigheter det rekryterande företaget söker. Försök att knyta samman dessa egeskaper med din egen, unika erfarenhet och dina kompetenser. 

När du besvarar frågorna på intervjun

Var konkret och saklig i dina svar. Om du svävar ut för mycket kan det uppfattas som osäkerhet och rekryteraren kan ha svårt att uppfatta om du har vissa kompetenser eller inte. Kort och gott - lyssna på frågan och besvara den efter bästa förmåga, gärna med många konkreta exempel tagna ur din tidigare erfarenhet.

Ta den tid du behöver för att besvara intervjuarens fråga. En stunds tystnad kan i många fall vara bättre än att du ger ett ogenomtänkt svar. Att du kan hantera tystnad visar även att du känner kontroll över situationen vilket ger ett självsäkert intryck.

Framhäv dina styrkor men var också ödmjuk inför dina svagheter. Alla har svagheter, det gäller bara att vara medveten om dessa och försöka att jobba med dem. Detta är någonting som allt som oftast tas upp under intervjun, så tänk redan innan ut vilka styrkor du har och vilka egenskaper du skulle vilja utveckla.

Försök känna av stämningen mellan dig och den som intervjuar dig, finns utrymme för att dra ett skämt eller inte? Vad passar sig för denna situation? Det finns kandidater som överlag gör en bra intervju men sedan avrundar samtalet med olämpliga kommentarer och skämt. Detta kan uppfattas som oprofessionellt och ge ett mindre starkt intryck av dig som person. Samtdigt kan en lyckad kommentar göra att du blir bättre ihågkommen av din rekryterare. Kort och gott - känn av stämningen som råder.

Om rekryteraren efterfrågar exempel från ditt tidigare arbetsliv, t.ex. ”ge exempel på ett eget initiativ du tagit på ett tidigare jobb”, tänk då efter noga och kom ihåg att det är bättre att ge exempel på ett litet initiativ än inget alls. Vi har många kandidater som inte tror att vissa exempel räknas, men för en rekryterare är alla detaljer – stora som små – viktiga för att få en helhetsbild av dig och din förmåga.

Försök att slappna av. Ha i åtanke att personen som intervjuar dig förstår om du är nervös och att man kan göra misstag under intervjun. Försök därför exempelvis istället skratta åt saker som du säger som uppfattas som konstiga eller irrelevanta. Detta ger en känsla av att du har självdistans och är en ödmjuk och lättsam person.

En proffsig rekryterare kommer försöka att hålla en neutral profil under intervjun och hålla igen på sina reaktioner. Lugn, det är en strategi, ta det inte personligt!

Maria Melin, Consultant Manager

Vad säger rekryteraren?

Efter ett par intervjuer börjar det bli lättare att bemästra intervjusituationen men söker du ditt drömjobb kan nerverna ändå lätt ta överhand. Du vill verkligen ha den här tjänsten, du är osäker på om du har rätt kvalifikationer och till råga på allt är det en högt uppsatt person på företaget du ska träffa. Det är inte konstigt att du är nervös. Men lugn - med rätt förberedelser kan du öka dina chanser att knipa drömjobbet markant. Som tidigare nämnt så är att vara i tid och veta vem du ska träffa två grundkrav som hjälper dig att behålla lugnet inför intervjun. Maria Melin, Consultant Manager hos oss på Academic Work, berättar hur du kan göra för att förbereda dig på bästa sätt.

”Läs på om företaget du ska träffa! Det är vanligt att man under en intervju får frågan ”Vad vet du om oss?”. Ett förberett svar visar att du är både påläst och intresserad av tjänsten, och det är alltid fördelaktigt. En annan bra sak att tänka på är att ha förberett några frågor till den som intervjuar dig. Det kan vara frågor kring tjänsten, hur det är att vara anställd på företaget eller vilka förväntningar de har på sina anställda.”

Maria som har suttit i många intervjuer under sina år på Academic Work berättar vidare om vad som gör att en kandidat utmärker sig i intervjusammanhang.

”Personen visar professionalitet och har tänkt till vad gäller svar på intervjufrågorna. Jag tror att de personer som utmärker sig mest har ”tränat” på sina svar i förväg. De har funderat ut tydliga exempel som på ett bra sätt förmedlar deras personlighet och de framhäver prestationer de är stolta över. De har en timme eller två att sälja in sig själva, och de tar den chansen! Samtidigt som det är ytterst viktigt att vara lyhörd och ödmjuk. En person som inte är lyhörd kommer ofta in på irrelevanta spår och pratar för mycket.”

Slutligen är det viktigaste för dig att veta att du alltid ska vara dig själv! Det kommer du alltid längst med. Det är lite nervöst inför en intervju men ofta släpper nervositeten en bit in. Vi på Academic Work vill hitta kandidater som passar på de olika företagen och vi vill att både kund och kandidat ska trivas med varandra. Därför kommer du vinna mycket på att från början visa ditt rätta jag!