Har jag rätt lön?

Lön är för de flesta något viktigt men också något som vi fortfarande inte diskuterar så öppet med varandra.  Hur ska man då veta att man erbjuds rätt lön för det jobb man ska utföra. När man kanske inte har något eller någon att jämföra med?

Att jämföra lön

Just det där med att jämföra löner är dessutom ganska lurigt, en tjänst med samma titel kan på olika företag innebär väldigt olika arbetsuppgifter och ansvar. Dessutom erbjuder företag utöver lönen ofta sina anställda andra förmåner som friskvårdsbidrag, övertidsersättning och extra semesterdagar. Omfattas arbetsplasten av kollektivavtal kan du räkna med att pensionsavsättningar finns reglerade. Men är inte arbetsplatsen ansluten till kollektivavtal är det alltid bra att lyfta frågan om pensionsavsättningar.

Eftersom tjänster med samma titel kan variera stort gällande innehåll så är det som tidigare nämnt svårt att jämföra löner rakt av. Men här kommer en sammanställning för länkar till olika webbsidor där du på ett eller annat sätt kan jämföra löner.

SCBs lönestatistik

Lönestatistiken från SCB är omfattande men det gör den också aningen svår att tolka. Här kan du söka bland lönestatistik på tjänstemannasidan privatsektor och här tjänstemannasidan offentlig sektor. Sökningarna som kan göras  hos SCB görs enligt deras roll - och tjänstekategoriseringar och de är breda vilket gör dem relativt svårtolkade. Siffrorna är från 2013.

Lön och lönestatistik

 

Ett nytt jobb innebär ofta en möjlighet till löneförhandling
Här hittar du Academic Works lediga tjänster!

Tipsa en vän