Vad ska jag göra för att bli chef?

Medan vissa har som mål att göra karriär som duktiga specialister lockas andra av ledarskapet. För en tid sedan ställde vi frågan – vill du bli chef? – till våra följare på Facebook och fick blandade svar. En av följarna svarade att ambitionen var att få jobba som chef och bad samtidigt om råd för att kunna nå sitt mål. Per Wennberg, Group HR Director, och ansvarig för ledarutvecklingen inom Academic Work delar här med sig av sina konkreta råd!

Bete dig som en chef

Oftast funderar medarbetare på chefsrollen först när de ser att en ledig chefstjänst annonseras ut på företaget. Då börjar de fundera på hur de ska agera för att erbjudas tjänsten och nå målet om att bli chef. Mitt råd är istället att du från dag ett beter dig som en chef. Oavsett om du där och då vet att du vill bli det eller inte. Att sköta arbetstider, följa företagets dresscode och att leva företagets värderingar är en mycket bra början. Just att leva värderingar, kunna följa instruktioner och hålla deadlines gäller såklart även för chefer och som chef ska du dessutom säkerställa att dina medarbetare sköter detta. Det är därför en förutsättning att du själv föregår med gott exempel.

Syftet med ledarskap är resultat

Vill du bli chef måste du såklart också nå dina mål och skapa resultat. Ledarskap handlar först och främst om att skapa resultat via andra. Målfokus i din nuvarande roll ger dig bättre möjligheter att bli sedd som en potentiell chef. Kan du dessutom påvisa samarbetsförmåga och utvecklingsfokus kommer du garanterad att bli tillfrågad.

Ledarskap handlar först och främst om att skapa resultat via andra

Visa din ambition om att bli chef

Ett annat råd är att fråga din chef vilka av dina egenskaper hon eller han uppskattar, och vad som är viktigt för dig att utveckla om du vill nå en chefsposition. Var tydlig med din ambition och se till att din chef eller någon annan följer upp och ger dig feedback på hur det går för dig på vägen mot ditt mål att bli chef.

Vidare handlar det förstås om att söka chefstjänsterna och göra allt för att komma med i, men framförallt visa din ambition under själva rekryteringsprocesserna. Att vara med i processer för chefsroller är ofta utvecklande i sig och du får chansen att visa upp dig. Blir du inte erbjuden den aktuella tjänsten så får du förhoppningsvis med dig några saker att jobba vidare med.

Chef – varför då?

 Reflektera över varför du vill bli chef.

Till sist vill jag rekommendera alla er som har siktet inställt på att bli chefer, att reflektera över varför. När du är genuint nyfiken på och intresserad av människor och samtidigt vill utveckla dig själv och andra - först då är du redo. Då kommer ditt ledarskap bli både framgångsrikt och framförallt kul.

På Academic Work har vi som ambition att hitta framtidens chefer bland våra medarbetare. Det gör att det finns många möjligheter för dig som på sikt vill bli chef hos oss. Vill du ta första steget mot en chefsroll hos oss hittar du våra lediga tjänster här

Tipsa en vän