Hur inleder man ett personligt brev på bästa sätt

victoria särvegårdVad ska vara med i inledningen av det personliga brevet och vilka fel bör man undvika? För att få tips kring detta frågade jag två kollegor: Victoria Särvegård, som arbetar som konsultchef på vårt Malmökontor, och Joakim Söderström, rekryterare på Academic Work i Umeå.

Vad är det vanligaste felet när man inleder ett personligt brev?

joakim söderström– Att det är alldeles för allmänt skrivet och man egentligen bara byter ut tjänsten och organisationen. Det kan vara en välskriven ansökan men det syns tydligt när namnet bara bytts ut, säger Joakim.

– Att det står att tjänsten verkar intressant men det saknas en motivering kring varför, då blir det bara tomma ord, tillägger Victoria.

Vad ska vara med i inledningen?

– Inledningen ska ge en snabb och tydlig bild av varför du söker jobbet, säger Joakim. Vad är det som lockar, vad hoppas du kunna få ut av det och varför? Börja med tjänsten och varför den känns passande och ha med något om varför du är intresserad av företaget.

För att lyckas skriva en konkret inledning tipsar Victoria och Joakim om att använda sig av orden ”för att” eller ”eftersom”.

– I de ansökningar jag läser är det få som förklarar sitt intresse genom att fortsätta meningen med ett ”för att”. Ett exempel på hur du kan skriva är: ”Jag tycker att ert företag är spännande för att jag har sett den utveckling ni har gjort sedan ni lanserade produkt X.” Det visar på mer engagemang än att bara skriva att du tycker företaget är spännande.

Något som både Victoria och Joakim tror påverkar hur de ser på innehållet i inledningen är att de vanligen läser CV:t innan de läser det personliga brevet.

- Därför behöver du inte börja ditt personliga brev med att förklara vad du heter eller annan information om dig själv, tipsar Victoria. Gå hellre rakt på sak och förklara varför just du är intresserad av rollen och företaget.

Hur mycket tid behöver man lägga på en inledning?

– Det är svårt att säga, menar Joakim. Men ta dig tid att skapa en tydlig motivering och visa engagemang direkt. Tänk på att jag som rekryterare aldrig har träffat dig, förklarar Joakim. Du kan vara helt perfekt för tjänsten – men jag vet ju inte det!

– Att skriva en skräddarsydd inledning tar inte så lång tid som många tror, avslutar Victoria. Lägg till exempel inte för mycket tid på att ta reda på information om företaget eller organisationen. Gör viss research, men använd framförallt annonsen, där finns information om rollen och arbetsplatsen som du kan göra din motivering utifrån.

3 tips för att lyckas med inledningen till ditt personliga brev:

Tipsa en vän