3 saker rekryterare alltid kollar efter på din LinkedIn-profil

Söka jobb

Om din LinkedIn-profil inte kan berätta vem du är och vad du kan, kan din nästa stora chans försvinna utan att du ens vet om det. Det finns såklart ingen LinkedIn-Quick fix som garanterar dig ett jobb, men det finns tre saker som kan öka dina odds att bli uppmärksammad.

Bild

1. Dina kvalifikationer matchar rollen du sökt

En rekryterare som hänger på LinkedIn har som syfte att hitta kompetenta och kvalificerade individer till diverse lediga tjänster. Ett av de lättaste sätten för någon som är på jakt efter personal är att söka på nyckelord relaterade till tjänsten som ska tillsättas.

För att du ska bli sökbar måste du se till att det är enkelt att förstå vad du har för erfarenheter och kvalifikationer, inkludera gärna nyckelord du tror kan vara relevanta för den typ av jobb du söker på din profil. Under tiden någon scrollar igenom din profil måste de ges konkreta exempel på din erfarenhet och varför den är relevant för rollen. Lyft gärna fram en eller två färdigheter som är viktiga för den typ av jobb du söker och beskriv dem tydligt i din profil, t.ex. i rubriken, summeringen eller jobbeskrivningen.

2. Du har praktiska bevis på dina kunskaper

Det låter kanske lite konstigt, men att inkludera ord som ”lagspelare” och ”ämnesexpert” i din profil kan faktiskt missgynna dig. Det är mer intressant vad du faktiskt uppnått under din karriär än hur många adjektiv du kan beskriva dig själv med.

Därför är det viktigt att du identifierar minst ett par kärnfulla yrkesmässiga prestationer och berättar om dem i din profil. Att förklara att du har lett ett team som kontinuerligt uppnått bra resultat (inkludera gärna tydliga exempel på resultat) är ett bra sätt att understryka dina ledarskapskvaliteter på ett bättre sätt än att bara beskriva dig själv som en ”erfaren ledare”. Undvik beskrivande ord som inte säger någonting om vad du gjort, använd istället praktiska exempel på vad du har åstadkommit.

3. Din profil har inga varningstecken

 Ett sätt att sålla bland kandidater i jakten på rätt person för rätt jobb vara att kolla efter tydliga varningstecken. Några vanliga sådana är:

  • Överdrivna titlar: att överdriva din titel för att det ska låta bättre kan få dig att framstå som opålitlig, en egenskap du inte vill associeras med.
  • Stort antal jobbyten: det kan självklart vara okej med en kortvarig anställning eller två, men att byta jobb varje år kan verka otåligt eller sända ut signaler att du har svårt att komma in i arbetsgruppen.
  • Opassande språk: det är aldrig okej att använda svordomar eller grovt språk på LinkedIn – det gäller också de artiklar och statusar du gillar eller delar. Det kan få dig att verka oproffsig.

Dessa varningstecken kan faktiskt få dig att åka ut ur en process direkt. För att din profil ska matcha den företaget letar efter måste du kolla igenom din profil noggrant efter allt som skulle kunna uppfattas negativt.

Om du letar efter ett nytt jobb och känner att din profil skulle behöva piffas upp lite kan det vara en bra idé att pausa ditt sökande lite tills du styrt upp din profil. En snygg och komplett LinkedIn-profil kommer öka dina chanser, vilket i sin tur kanske hjälper dig att få ditt nästa drömjobb!

Tipsa en vän!