6 tips när du söker jobb

Söka jobb

Att söka jobb kan kännas såväl överväldigande som läskigt och kittlande. Vi har samlat våra 6 bästa tips för hur du förbereder dig och blir en minnesvärd kandidat!

Bild

1. Ta reda på vad du vill. Vad vill du jobba med och varför? Om det är svårt kan du börja i andra änden - vad vill du inte jobba med?  

2. Läs platsannonsen! En rekryterare kan se skillnad på en massutskickad ansökan och en ansökan från någon som tagit sig tid att läsa jobbannonsen noggrant. Vad är det för egenskaper och kompetenser de efterfrågar? Och framför allt, verkar arbetsplatsen passa dig? 

3. Anpassa din ansökan. Vad är det egentligen som gör dig rätt för tjänsten? Anpassa ditt CV och personliga brev för att lyfta de egenskaper och erfarenheter du har som passar tjänsten – det tyder på äkta intresse för jobbet. Kartlägg därför vad du har gjort tidigare, i arbetet såväl som privat, och hitta exempel på när du uppvisat de egenskaper och färdigheter som arbetsgivaren efterfrågar. Ta hjälp av din omgivning om det känns svårt! 

4. Se över ditt CV och personliga brev. Lägg gärna lite extra tid på att göra ditt CV och personliga brev lättöverskådligt och enkelt att förstå. Dela upp i tydliga rubriker som arbetslivserfarenhet och utbildning, och se till att ditt CV är uppställt i omvänd kronologisk ordning med dina senaste erfarenheter först. Läs alltid igenom ditt CV och personliga brev en extra gång för att undvika onödiga stavfel. Se fler CV-tips och ladda ner vår CV-mall.

5. Förbered dig inför intervjun. Grattis – att bli kallad på intervju är ett bevis på att du är intressant och att rekryteraren vill veta mer om dig! Försäkra dig om att göra ett gott intryck genom att komma i tid och klä dig efter företagets eventuella dresscode. Se även till att vara ordentligt påläst om både företaget och tjänsten; detta utstrålar att du är genuint intresserad av jobbet. Arbetsgivaren kommer definitivt att fråga om du har några frågor till dem – så förbered frågor! Se fler intervju-tips här. 

6. Följ upp din ansökan. Vi vet hur det är – att söka jobb kan kännas som en evig väntan. För att visa att du är intresserad är det alltid bra att höra av sig med ett mejl och tacka för ett trevligt samtal; både efter en telefonintervju och en fysisk intervju. 

Lycka till, och kom ihåg att övning ger färdighet!

 

Lediga jobb

Just nu har vi över 1000 lediga jobb. Spana in våra lediga jobb eller skapa ett konto hos oss och få jobbtips direkt i mailen - helt enligt dina önskemål

  • Stockholm Heltid 1 timme sedan
  • Linköping Heltid 2 timmar sedan
  • Jönköping Heltid 2 timmar sedan
  • Göteborg Heltid 3 timmar sedan
  • Stockholm Heltid 3 timmar sedan

Tipsa en vän!