Hej! 22/3 klockan 10.00 kommer vi att uppdatera vår webb, det innebär att den kan vara otillgänglig eller uppfattas långsam under cirka 30 minuter.

75% kan tänka sig 6 h arbetsdag

I karriären

Den 4:e augusti 1919, för snart 100 år sedan, tog man beslut att gå ner till 8 timmars arbetsdag, då jobbade man dock 6 dagar i veckan. Det var först 1971 som 40-timmarsveckan blev lagstadgad. Idag jobbar hela 79% av landets arbetsgivare enligt 40-timmarsmodellen. Men nu har en ny generation sagt sitt ..

Bild

75 % av de svarande i Young Professionals Attraction Index 2016 kan tänka sig att gå ner till 6 timmars arbetsdag – även om det innebär lägre lön. Detta i förmån för mer tid för familj, vänner och fritidsintressen. När det kommer till synen på övertid svarar majoriteten att de helst inte vill jobba övertid alls och att de i annat fall vill kompenseras för övertid i termer av pengar eller ledighet. Många lyfter också flextid och möjligheten att jobba hemifrån eller på distans som viktiga faktorer när det väljer arbetsgivare (YPAI, 2017).

Även om fler och fler företag övergår till mer flexibla arbetsmodeller och testar 6-timmars arbetsdag finns det fortfarande många som kräver att alla anställda är på plats 8–17. Ett sådant synsätt kan alltså skrämma bort de bästa unga akademikerna, som i allt högre grad värdesätter och prioriterar tid utanför jobbet. Vet du med dig att flexibla arbetstider är viktigt för dig, hör dig för om detta hos din nästa arbetsgivare. Kanske innebär detta att du inte bör söka dig till det där supercoola företaget där du vet att arbetsdagarna är långa. Allt handlar om prioriteringar.

Lediga jobb 

Just nu har vi över 1000 lediga jobb. Spana in våra lediga jobb eller skapa ett konto hos oss och få jobbtips direkt i mailen - helt enligt dina önskemål

  • Stockholm Heltid 1 timme sedan
  • Stockholm Deltid 1 timme sedan
  • Enköping Deltid 1 timme sedan
  • Stockholm Deltid 3 timmar sedan
  • Stockholm Deltid 4 timmar sedan
  • Stockholm Deltid 4 timmar sedan
  • Stockholm Heltid 4 timmar sedan

Tipsa en vän!