Söka jobb? Använd nätverket!

Söka jobb

Visste du att 21% av arbetssökande under 2017 fick nytt jobb tack vare en anhörig, vän eller bekant? Eller att 19% fick jobbet genom att direkt kontakta arbetsgivaren? Det är lätt att förstå vikten av att använda sitt nätverk – och våga ta kontakt när vi söker jobb! Men det är lättare sagt än gjort. Hur gör man, egentligen?

Bild

Ditt nuvarande nätverk

Ett första steg kan vara att visualisera ditt nätverk med hjälp av en tankekarta. Utgå från din närmaste krets och arbeta dig utåt. Från närmaste familjen till vänner till bekanta. Hur stort är ditt nätverk idag och kan du göra det större? Kan du kanske engagera dig i en studentförening eller plugga någon ny kurs?

Vad vet ditt nätverk

När du lätt kan överblicka ditt nätverk – skriv också ner vart de arbetar någonstans. Är det någon som arbetar på ett spännande företag eller organisation? Eller i den bransch du vill jobba i? Ta kontakt med dessa personer och berätta varför deras jobb/arbetsplats/bransch är så spännande. Fråga om det om det finns lediga tjänster eller om det finns någon du kan kontakta (glöm då inte att fråga om du får hänvisa till personen i ditt nätverk!). Hör dig gärna för med personen om hen har några allmänna tips hur du kan få jobb inom hens yrkesområde. Hen kommer garanterat bli smickrad!

Sprid ordet i nätverket

Du kanske inte hittade några intressanta kopplingar i ditt nätverk? Då blir nästa steg desto viktigare. Det är det dags att berätta för ditt nätverk att du söker jobb och nyttja deras nätverk. Dyker det något upp spännande jobb i deras nätverk har de garanterat dig i åtanke, de flesta vill troligen hjälpa till om de kan! Berätta också för din omgivning vad du är bra på och inom vilket område du skulle vilja jobba. Tjänster och gentjänster heter det – och det är i det här fallet väldigt relevant. Om du tipsar dina jobbsökande vänner om jobb kommer garanterat vilja hjälpa dig tillbaka. Vill läsa mer om hur du kan använda ditt nätverk på ett effektivt sätt? Klicka in på: Arbetsförmedlingen.

lediga jobb

 Just nu har vi över 1000 lediga jobb. Spana in våra lediga jobb eller skapa ett konto hos oss och få jobbtips direkt i mailen - helt enligt dina önskemål.

  • Lund Heltid 1 timme sedan
  • Stockholm Heltid 6 timmar sedan
  • Stockholm Heltid 8 timmar sedan
  • Linköping Heltid 9 timmar sedan
  • Stockholm Heltid 9 timmar sedan

Tipsa en vän!