Är det okej att jag söker fler jobb samtidigt?

Söka jobb

Huruvida det är okej att söka flera jobb samtidigt är en vanlig fundering bland våra kandidater. Du kanske oroar dig för att framstå som osäker på vad du verkligen vill eller uppfattas som oseriös för att du söker för många jobb. Men ska du verkligen ”lägga alla ägg i samma korg”? Vad säger rekryteraren om att söka flera jobb på samma gång?

Bild

maxa dina möjligheter

Självklart ska du kunna söka fler jobb samtidigt. Det är hård konkurrens på arbetsmarknaden idag – så det är nästan en förutsättning att söka fler än ett jobb samtidigt. Det visar snarare rekryteraren att du är aktiv och engagerad och verkligen vill ha ett jobb.  Det finns såklart undantag – söker du många jobb inom vitt skilda arbetsområden kan du möjligen uppfattas som lite spretig.  Satsa då på att motivera och förklara varför du söker så många olika jobb direkt i ditt personliga brev och var beredd på att svara på frågan vid en eventuell intervju.

Ha koll på jobben du sökt

Om du söker flera jobb är det däremot viktigt att du håller koll på de tjänster du sökt och tar dig tid att tänka igenom varför du har sökt de jobb du sökt. Malin Hjärtmyr, Consultant Manager på Academic Work säger:

”Jag har aldrig varit med om att det har varit till nackdel för kandidaten att berätta att han/hon är med i andra processer”. 

I en första telefonintervju är sannolikheten stor att du får motivera varför tjänsten du sökt är intressant för dig. Då är det viktigt att du har koll på vilka tjänster du har sökt och kan berätta vad du kan bidra med i rollen och varför företaget eller tjänsten intresserade dig. Skriv upp de jobb du sökt i telefonen, spara länkarna till annonsen i bokmärken – hitta ett system som fungerar för dig så du lätt kan hitta annonsen och dina noteringar om så krävs.

Tala om att du är aktiv i andra processer

De absolut flesta söker mer än ett jobb under samma period, det är inte alls konstigt på dagens arbetsmarknad. Det är också därför sannolikheten är hög att rekryteraren kommer att fråga dig om du är aktiv i en annan process. Få inte panik, rekryteraren vill först och främst veta hur de andra processerna du är aktiv i ligger till tidsmässigt. Kommer du få svar inom kort i en annan process måste rekryteraren såklart ta med det i beräkningen för den aktuella processen. Så var därför ärlig och tala om för rekryteraren om du är aktuell i andra processer.

Vad gör jag om jag får fler jobberbjudanden samtidigt?

Återigen, var ärlig. Har du fått ett konkret erbjudande kan det vara svårt att fatta beslut innan du fått ett erbjudande för jobb nummer två också. Berätta det för rekryteraren - kanske går det att skynda på processen något? Det är självklart inte att rekommendera att dra ut på en process längre än nödvändigt men det är viktigt att du känner att du fattar rätt beslut. Detta är en delikat situation för dig och är för rekryteraren ofta ett kvitto på att du är attraktiv på arbetsmarknaden. Spelar du dina kort rätt är sannolikheten stor att båda arbetsgivarna bara blir mer mån om att få erbjuda just dig en anställning.

Tipsa en vän!