CSN – vad gäller?

Söka jobb

Hur mycket studiemedel kan jag få under tiden jag studerar? Vad är skillnaden på CSN-lån och banklån? Kan jag jobba samtidigt som jag får CSN? Och är det verkligen en bra idé att belåna sig som ung? Vi har svaren!

Bild

Studiemedel från CSN består av två delar; bidrag och studielån. Bidraget behöver du inte betala tillbaka, men lånet måste du betala tillbaka. Hur mycket pengar du har rätt att låna beror på din studietakt, och din inkomst från eventuellt extrajobb.

Hur mycket pengar kan jag få ut?

Om du studerar 100 % får du i skrivande stund ut 2 892 kronor i bidrag och som mest 7 280 kronor i lån per månad. Studerar du 75 % eller 50 % får du ut motsvarande andel.

Ha i åtanke att du enbart får ut studiemedel för de veckor du studerar – alltså inte över jul- eller sommarlov. Om du vill vara säker på att du har en inkomst under perioder du inte får studiemedel kan det vara en god idé att söka extrajobb, exempelvis sommarjobb. Om du vill jobba samtidigt som du pluggar får du ha inkomster upp till ett visst belopp – det så kallade fribeloppet - samtidigt som du har studiemedel. Du kan räkna ut hur mycket studiemedel du kan få och se ditt fribelopp på csn.se

Lediga extra- & deltidsjobb

Hjälp! Ska jag verkligen ta lån?

Att belåna sig kan kännas både läskigt och krångligt. Även fast just detta lån är till för att någon gång i framtiden leda dig till ditt drömyrke, så är ett lån, alltid ett lån. Av den anledningen bör du vara restriktiv till att ta lån. Däremot ska du inte förväxla banklån med CSN-lån. CSN-lånet är till för dig som studerar, och har därför vissa fördelar:

  • CSN-lånet har låg ränta
  • CSN-lån kräver ingen säkerhet, däremot måste du visa upp studieintyg

Ha i åtanke att du kommer behöva börja betala tillbaka ditt lån när du har pluggat klart. Det minsta du behöver betala tillbaka per månad kallas minimibeloppet. Detta ligger i skrivande stund på 569 kronor i månaden.

Tipsa en vän!