Hur håller jag mitt CV kort?

Söka jobb

I början av en ansökningsprocess är ditt CV och personliga brev kanske dina viktigaste verktyg. På bara några sidor ska du kunna motivera varför du är rätt person för tjänsten, vad som skiljer dig från andra sökande och hur just du kan bidra till arbetsplatsen. Men hur får du plats med allt och hur långt får ett CV egentligen vara? Academic Work tar emot tusentals jobbansökningar varje månad och här delar vi vad som fångar en rekryteraren.

Bild

Hur långt ska CV:t egentligen vara – och varför?


Det handlar såklart mycket om tycke och smak hos rekryteraren och det finns ingen regel för hur långt ett CV bör vara. Har du svårt att hålla det kort, så tänk på att du inte behöver berätta om allt. CV:t ska vara en teaser som tar dig vidare på intervju, det är först då rekryteraren går in på djupet för att lära känna dig bättre. Du är inte automatiskt en bättre kandidat för att ditt CV är längre! Om ditt CV är väldigt långt kan det istället bli svårt att få en överblick och skapa en uppfattning om dig. Bra struktur som ger rekryteraren en överblick är alltid viktigt, och är ditt CV långt blir det ännu viktigare.

Det personliga brevet då – hur långt ska det vara?


Det bör max vara en sida långt, men lätta gärna upp texten med underrubriker och punktlistor! En sida löptext känns ofta för tungt och långt.

Vilka erfarenheter ska jag ta med?

Alla dina erfarenheter är egentligen relevanta, särskilt om du inte hunnit samla på dig så mycket erfarenhet. Däremot är det viktigt att förklara varför de är viktiga. Vad tar du med dig som du kan använda i den roll du söker idag? Börjar ditt CV bli för långt kan det vara smart att sålla lite och plocka bort dina första extrajobb.

Om jag har svårt att fatta mig kort, vad ska jag helst korta ner?

Många beskriver alla sina tjänster väldigt detaljerat, även när det gäller erfarenheter långt bak i tiden. För att korta ner kan det vara smart att skriva mest om dina senaste jobb och kort och koncist om dina tidigare. Du kan också anpassa ditt CV efter varje tjänst, precis som du gör med ditt personliga brev. Fundera på vilka erfarenheter som verkar viktigast för just den specifika tjänsten och lyft fram dem!
3 korta tips för en överskådlig ansökan:

  • Använd punktlistor och underrubriker i det personliga brevet
  • Skriv mest om dina senaste erfarenheter
  • Lyft fram hur dina erfarenheter kan kopplas till den tjänst du söker – skippa detaljerna i övriga delar

Tipsa en vän!