Ingen erfarenhet? Så får du jobbet ändå

Söka jobb

Du håller säkert med om att det finns en uppsjö av tips och råd kring hur du på bästa sätt söker ett jobb – du ska matcha din ansökan med annonsen, ge relevanta exempel på det som efterfrågas kring utbildning, erfarenheter och egenskaper. Men vad finns det för tips och råd för dig som inte har någon erfarenhet? Om du av olika anledningar inte haft möjlighet att jobba extra eller så har du annan erfarenhet än det som efterfrågas i annonsen. Vad för du då?

Bild

Intresse visar på engagemang

Vad som läggs i ordet erfarenhet kan variera från tjänst till tjänst och har olika stor betydelse. Som junior inom IT och systemutveckling är det till exempel vanligt att intresse kan vara likvärdigt med erfarenhet – ibland är det personliga engagemanget och intresset viktigare än att du haft anställning och fått lön för exempelvis programmeringsprojekt. Har du programmerat på fritiden visar det inte bara på kunskap utan framförallt på engagemang och då kan det personliga intresset tillsammans med ditt hobbyprojekt vara väldigt intressant för rekryteraren.

Inom ekonomi och administration är det bra om du kan visa på annat extrajobb eller sommarjobb. Har du annan erfarenhet som visar på ansvarstagande eller annan arbetslivserfarenhet är det också intressant för rekryteraren. Imponera under intervjun genom att visa ditt intresse för det aktuella ekonomiområdet, tjänsten du sökt och företaget – det kan väga upp bristen på ”rätt” erfarenhet.

Har du exempelvis varit aktiv i en bostadsrättsstyrelse, engagerad i en studentkår eller på fritiden ägnat dig åt något ekonomirelaterat berätta om det under intervjun!

Om jag inte har någon erfarenhet alls? Vad kan jag göra då?

Om du inte haft möjlighet att skaffa sig arbetsrelaterad erfarenhet under eller efter skolan är ett tips att hitta erfarenhet i dina personliga intressen eller fritid.

Kanske har du exempelvis ägt en häst. Ett exempel för hur du kan använda det i din ansökan är genom att lyfta delar som går att koppla till jobbannonsen. Att äga en häst innebär per definition stort ansvarstagande och kunskap om ekonomin som är knutet till exempelvis stallhyra och foder och du är troligen grymt duktig på att planera och strukturera din tid för att hinna med tid för hästen.

Förklara dina andra erfarenheter

Eller så har du kanske gjort något annat som upptagit en stor del av ditt liv - dansat, sysslat med motorsport eller hjälpt till mycket hemma– alla dessa erfarenheter kan i en ansökan, om de lyfts på rätt sätt, visa på det fokus du behövt ha, ditt engagemang och struktur.

Nyckeln är i din jobbansökan lyfta fram vad du har för erfarenheter annat än de arbetsrelaterade. Hjälp den som läser ditt CV att förstå vilka delar av dina erfarenheter som visar de kompetenser och egenskaper som kärvs för jobbet du söker. Var också noga med att läsa igenom annonsen – vad står det i den? Är det krav på erfarenhet eller läggs vikten på den sökandes egenskaper? Fokusera i så fall på de personliga egenskaperna och ge exempel på det!

3 tips till dig utan erfarenhet

  1. Utgå från de personliga egenskaper som finns listade i annonsen och berätta om faktiska situationer när du visat prov på

  2. Titta igenom dina erfarenheter och lyft bland annat upp ideella engagemang. Hjälp rekryteraren att förstår på vilket sätt de visar på den kunskap och erfarenhet som de letar efter.

  3. Vilka är dina fritidsintressen och annat du gör på fritiden? Vad i dem kan du berätta om som hjälper rekryteraren att förstå hur du kommer att kunna passa för tjänsten du söker.

Och avslutningsvis, vissa jobb kommer alltid kräva erfarenhet. I vissa tjänster krävs det tidigare arbetsrelaterade erfarenheter och där spelar andra erfarenheter mindre roll. Rikta hellre in dig på mer juniora tjänster för att samla erfarenhet för att senare ta nästa steg i karriären!

Tipsa en vän!