Söka jobb

Ska en jobbansökan följas upp?

Det kan vara svårt att veta vad du ska göra när du har skickat in din jobbansökan. Ska du vänta på att rekryteraren hör av sig, eller ska du ta saken i egna händer och själv ringa upp för att fråga hur det går? Här delar vi med oss av tips att tänka på om du bestämt dig för att kontakta rekryteraren.

Ska jag ringa och följa upp min jobbansökan?

I de allra flesta fall – ja, absolut, förutsatt att du har något intressant att tillägga eller fråga utöver att bara höra om din ansökan har kommit in. I de allra flesta fall får jobbsökande kandidater mailbekräftelse om att företaget tagit emot deras ansökan och kanske till och med kort information om processens gång. Fokusera i första hand på frågor du har om tjänsten, arbetsgivaren eller organisationskulturen som du själv inte kan utläsa av annonsen eller på företagets hemsida. Sedan kan du passa på att på ett kort och koncist sätt sälja in dig själv och varför du tror du är rätt person för jobbet.

Vad ska jag undvika om och när jag ringer rekryteraren?

Många gör misstaget att de ringer upp en rekryteringsansvarig och ber denne berätta vad tjänsten går ut på. Det finns en risk att det ger intrycket av att du inte har läst annonsen. Visst finns det mer eller mindre utförliga annonser och tjänstebeskrivningar, så givetvis ska du fråga om information som saknas. Men allra helst bör du för din egen skull ta tillfället att få svar på faktiska funderingar du har och samtidigt visa intresse för tjänsten.

Kontakta rekryteraren – telefon eller mail?

Försök att få en positiv start i samtalet och ställa uttänkta frågor för att väcka rekryterarens intresse på kort tid. Det kan göras på ett så enkelt sätt som att bara säga ”Hej, jag heter Sara och har sökt tjänsten som Consultant Manager och skulle vilja ställa några kompletterande frågor om jobbet. Har du tid för mig ett par minuter, eller ringer jag olägligt?”. På det viset ger du rekryteraren en chans att prioritera ditt samtal. Om det är så att du faktiskt ringer olägligt så kan ni istället komma överens om en mer passande tid när du får rekryterarens fulla uppmärksamhet. Kom ihåg att många rekryterare sitter i intervjuer mer eller mindre hela dagarna – så ibland kan ett mail vara ett minst lika bra sätt att ta en första kontakt.

Tipsa en vän!