Söka jobb

Hur ska jag tänka kring löneanspråk?

När du står inför att tacka ja till första jobb eller är på väg att byta jobb har du möjlighet att löneförhandla. Ibland kommer frågan om lön tidigt i rekryteringsprocessen, ibland dröjer det till det sista steget. Hur som helst kan du räkna med att du förr eller senare kommer få frågan: Hur ser ditt löneanspråk ut? Då är det skönt att för egen del ha funderat över ditt löneanspråk och känna dig förberedd på frågan. Vi tipsar om vilka förberedelser du kan göra för att ta dig an lönefrågan på bästa sätt.

Förberedelser inför att lämna löneanspråk

Var först och främst förberedd på att frågan om lön kan ställas redan i samband med en eventuell telefonavstämning, som ofta är det första steget i rekryteringsprocessen. Var gärna transparent och öppen med vad du har i dagsläget eller har haft vid tidigare anställningar. Fundera också och gör din research kring vad som kan vara en rimlig lön för den tjänsten du söker – sett till den erfarenhet och kompetens du har. Exempelvis kan du kika på lönestatistik för den typ av tjänst du söker eller prata med andra som jobbar inom samma bransch. Att ändra ditt löneanspråk under processens gång kan upplevas oprofessionellt. Bestäm dig därför för ett lönespann du kan tänka dig, exempelvis 25 000-27 000, redan när du söker jobbet.

Tips! Tycker du exempelvis att kompetensutveckling är viktigt? Eller vissa förmåner? Nämn det tidigt i lönediskussionen. Säg förslagsvis att lönen går att diskutera om du får en chans att öka den i takt med personlig och karriärmässig utveckling inom företaget, alternativt om du får vissa specifika förmåner.

Vad säger lagen/kollekativavtalet om lön?

Precis som många andra frågor i svensk arbetsrätt regleras inte lönefrågor i lag, utan via kollektivavtal. Därför kan det vara bra att ta reda på om din potentiella arbetsgivare omfattas av ett kollektivavtal. Om inte, är det bra att du sätter dig in i hur exempelvis semester och pension ser ut på företaget.

Academic Work och alla våra konsulter omfattas antingen av Bemanningsavtalet för tjänstemän eller av Bemanningsavtalet för arbetare. De båda avtalen ser lite olika ut, men är en säkerhet för våra konsulter och reglerar bland annat lönesättning, pensionsavsättningar och ramarna för lönerevision.

Läs gärna mer om att vara konsult på Academic Work och certifiering, auktorisation och kollektivavtal.

Lycka till!

Läs även: Hur förhandlar jag upp min lön?

Så löneförhandlar du som anställd
Tipsa en vän!