Söka jobb

Så blir ditt personliga brev en listetta

Med nästan varje jobbansökan kommer också ett personligt brev. Tyvärr är många av dessa ganska trötta, innehåller allt som oftast stavfel och saknar viktig information. Hur tungt väger det personliga brevet egentligen och hur blir det en listetta?

Är det personliga brevet viktigt eller inte?

En bra fråga utan konkret svar, det beror nämligen på. Ett personligt brev som enbart innehåller klyschor som förskönar dina personliga egenskaper, utan någon som helst koppling till dig som person, är inte så relevant.

Brevet blir relevant först när du som person tar dig tid att kort reflektera över hur dina egenskaper kommit till användning i tidigare arbetssituationer och hur dessa kan vara relevanta för det uppdrag du söker. Addera också ett stycke hur du som person kan/kommer bidra till organisationen, avdelningen eller teamet.

Gör det personliga brevet ditt eget

Tomma ord och fashionabla personliga egenskaper kommer inte få ditt CV att sticka ut. Förutom att framhäva din kompetens är det först när du vågar göra brevet ditt eget som det blir värdefullt för läsaren.

Engelskans benämning för personligt brev är "Cover Letter", vilket kan översättas till ditt omslag. Ditt omslag, eller närmare bestämt de första meningarna, ska få läsaren att vilja veta mer om dig. Börja därför med det mest relevanta och försök hålla det konkret. Långt och mycket är inte alltid att föredra.

Innehållet

Förutom att ditt personliga brev ska få rekryteraren att vilja träffa dig, behöver du också berätta vad du kan bidra med och vad företaget kan förvänta sig av dig. Ta dig tid att reflektera och exemplifiera hur ett visst agerande eller en specifik egenskap du har kan vara värdefull för företaget.

Glöm inte att anpassa innehållet i ditt brev till de tjänster och företag du söker, det är sällan en bra idé att skicka ut ett standardiserat brev, det kan framstå som oengagerat.

Lycka till!

Vill du ha fler tips på vad som ska finnas med i ett personligt brev? Läs mer här och ladda ner vår mall för personligt brev!

Skriva personligt brev
Tipsa en vän!