I karriären

Cecilia Reiskog gick från reporter till Account Manager

Cecilia Reiskog är 34 år och jobbar som Account Manager på Academic Works kontor i Malmö. Här berättar hon i en intervju om lyxen att styra sin egen tid, utmaningar i rollen, och hur hennes bakgrund som reporter kan användas i mötet med kunden.

Mer om rollen som Account Manager

Du är Account Manager på Academic Work, hur hamnade du här?

Jag jobbade i mediabranschen, som drabbades hårt när finanskrisen kom. Då började jag se mig om efter något mer stabilt. En väninna tipsade mig om Academic Work som hon beskrev som en skön och dynamisk miljö med sociala människor. Jag blev nyfiken samtidigt som rollen som Account Manager lockade mig. Jag sökte tjänsten och har nu jobbat här sedan 2012.

Hur såg livet ut tidigare, har du med dig något?

Jag jobbade som programledare och reporter på lokal-tv i Skåne. Jag behövde vara utåtriktad och det har jag stor nytta av i dag. Jag vågar också ställa öppna frågor när det behövs. När jag exempelvis är på kundmöte och träffar en chef ser jag mötet som en intervju.

Vem lyckas och trivs i rollen?

Det kan vara bra att ha lite "jävlar anamma", utan att för den sakens skull behöva vara någon actionhjälte. Vara orädd och kunna gå utanför sin comfort zone, som att lyfta på luren och ringa till främmande personer. Det är en stor del av rollen till en början, och kändes inte helt bekvämt från första stund för mig. Det går att vara socialt kompetent på olika sätt, men jag tror att det underlättar för den som strävar efter att vara utåtriktad.

Är rollen som Account Manager något för alla?

Vem som helst kan passa för rollen och jag själv har kollegor med olika bakgrunder. Rollen är väldigt transparent och vi mäts ofta på många olika parametrar, framför allt sifferflöden. Mina kollegor ser när det går bra och när det går mindre bra, vilket såklart kan vara utmanande. Då gäller det att hantera trycket och inte tänka för mycket.

Dagar du älskar ditt jobb, vad uppskattar du mest då?

Friheten! Det handlar om att prestera och jag styr själv när jag lägger mina möten. Frihet under ansvar helt enkelt. Jag känner att jag har en fungerande struktur, att jag kan hitta sätt att ta mig fram och uppskattar verkligen lyxen i att kunna styra min egen tid.

Det finns ju mindre bra dagar också, vilka utmaningar har du?

Försäljning går upp och ner och ibland uppstår svackor som inte går att påverka. Det kan till exempel handla om ett muntligt avtal som rinner ut i sanden av olika anledningar. Tufft helt klart, men också en del av rollen.

Hur var det första året?

Det första året var tuffast för mig. Det är viktigt att vara uthållig. Acceptera att det kommer vara tufft en tid och vara villig att ge det som krävs. Med tiden växer du som individ och får nya prioriteringar. Förut kunde en placering på topplistan vara hur viktig som helst, i dag är istället en work-life balance mycket viktigare för mig som tvåbarnsförälder. När jag var ny fick jag lägga ner mycket tid på jobbet, eftersom det är mycket att lära sig, men det varar inte för evigt och jag tror att vi behöver ställa krav på oss själva också. Jag brukar säga till de nya personerna jag coachar att vi ska hitta ett förhållningssätt som gör att jobbet blir roligt att gå till, även om det är utmanande.

Vad säger du till de som är nyfikna på rollen?

Sök! Det går att jobba med sälj kombinerat med att ha barn. När jag är på jobbet strävar jag efter att vara skarp och fokuserad. Du behöver hela tiden ha företagshatten på dig, även när du träffar utmanande kunder, och behöver vara förstående och empatisk. Academic Work är en fantastisk skola för oss som jobbar här!

Testa om rollen är något för dig
Tipsa en vän!