I karriären

"Jag har aldrig haft söndagsångest”

Jimmy Söderström växte upp i Gävle och inledde sin säljkarriär med att sälja jeans. Som 19-åring började han jobba i Stockholm och via en innebandyhall hamnade han sedan på Academic Work. Idag, 12 år senare, är Jimmy Söderström Head of Sales på Academic Work. Nu berättar han varför han älskar sitt jobb, om Academic Works framgångsrecept och vad "We reward ambition" faktiskt innebär.

Om rollen som Account Manager

Att säljyrket och den dagliga kontakten med människor var något Jimmy uppskattade insåg han tidigt. Efter tips från en vän till familjen flyttade han som 19-åring till Stockholm för att jobba som juniorsäljare på Cederroth. Där avancerade han snabbt inom företaget.

– Samtidigt fick en av mina barndomsvänner jobb på Academic Work. Då var bolaget fortfarande litet och höll till i en barack vid Kungliga Tekniska Högskolan. Vi spelade innebandy tillsammans, där jag lärde känna Academic Works grundare. Sedan fick jag frågan om jag inte ville börja jobba hos dem och nu har jag varit här i mer än 12 år, säger Jimmy och fortsätter:

– Jag har roligt på jobbet och har fått många vänner här. Vi människor tillbringar mycket tid på våra arbetsplatser och för mig har det aldrig varit något alternativ att gå till ett arbete bara för att ”jobba av dagen”. Jag har aldrig haft söndagsångest till exempel. Academic Works kultur innebär att du gör allt för kunden och det är något jag brinner för. Många företag pratar om att kulturen sitter i väggarna. På Academic Work lever kulturen i människorna. Vi skapar kulturen varje dag och alla är lika viktiga, det tilltalar mig enormt mycket. Men du måste ha ett privatliv också och de kvällar jag är hemma vill jag hålla fria från jobbet.

Academic Work har tagit marknadsandelar 21 kvartal i rad, haft nöjdast kunder i branschen 7 år i rad. Vad är framgångsreceptet?

– Allting börjar ju med engagerade medarbetare. Om du inte har söndagsångest, utan vill vara på Academic Work, kommer du också göra det där lilla extra, gå den där extra milen för kunderna. Att vi har nöjda och engagerade medarbetare är hela grunden, vår kultur, och det ger resultat.

Förra året omsatte Academic Work mer än 2 miljarder kronor enbart i Sverige. Nu är målet att dubbla omsättningen till år 2023. Ett utmanande men kittlande mål, menar Jimmy.

– Vi ska fortsätta utvecklas och växa som bolag, få in nya personer som tar oss framåt och vill vara här. Vi ska vara innovativa, leda utvecklingen och erbjuda nya tjänster och erbjudanden. Här är våra AWX-bolag Academy, Instajobs, Happo och Digitalent lysande exempel där vi erbjuder lösningar för olika typer av behov.

Varför ska jag söka rollen som Account Manager på Academic Work?

– Jag var med på en otroligt häftig resa från att omsätta 200 miljoner kronor till 2 miljarder kronor. Det vi nu har framför oss, där vi ska gå från 2 till 4 miljarder, är ju precis lika spännande. Du som börjar på Academic Work i dag kommer in till ett företag med fantastiska förutsättningar. Du kommer inte bara vara med på resan, utan får även bidra till den.

Kan du berätta om kampanjen Ring en AM, där du själv ska vara delaktig?

– Vi ska vara transparenta, både gentemot de som söker till oss men också internt. Våra säljares resultat är tillgängliga för alla att se, vilket gör att lönerna är öppna eftersom de baseras på resultaten de gör. Om du undrar något – ring! Fråga en säljare, fråga mig! Du når oss på 08-562 448 25 vardagar kl 08.00-17.00 till och med den 1 juni.*

Största utmaningarna med rollen som Account Manager?

– Vi rekryterar inte färdiga personer som går in och producerar från dag 1. Vi söker ambitiösa personer som vill utvecklas och då det finns tre olika vägar att gå. Nummer 1 är att utvecklas inom säljrollen. Då går du vårt femåriga utbildningsprogram Career steps, där du bygger upp din kompetens som säljare. Utöver det kan du också vidareutveckla dig till specialist eller inom ledarskap där du som en del av din roll är chef över ditt team. I dag är rollen som säljare mer komplex än när jag började.

Hur märks det?

– När du träffar kund behöver du förstå deras verksamhet, vad de gör och vilka funktioner som finns. Vi låter helt enkelt säljaren ”äga bolaget”. Även säljare som varit här i 5-7 år har fortfarande mycket att lära, men på köpet blir de extremt duktiga eftersom det finns så många möjligheter.

Hur vet jag att rollen passar mig?

– Precis som kampanjen säger: Ring en AM och prata med oss. Besök vår hemsida, läs om oss och gör testet. Prata med folk i kretsarna, känner du någon som har jobbat eller jobbar här? Ställ dig själv frågan: Är sälj mitt kall? Är svaret ja är jag övertygad om att vi är den bästa organisationen.

Slutligen, vad innebär egentligen "We reward ambition"?

– Hire for attitude, train for skills har varit som ett mantra här så länge jag kan minnas. Om du påvisar ambition ska vi belöna det. Det kan vara belöning i vardagen, en uppskattande present, att du får applåder eller vinner på vår stora gala Awards, där vi bland annat hyllar årets säljare, säger Jimmy och lägger till:

– Vi kommer aldrig sluta fira framgångar!

*Kampanjen Ring en AM pågick under maj 2018 och är nu avslutad. Men du är alltid välkommen att maila oss vid funderingar kring AM-rollen!

Sök rollen som Account Manager

Nyfiken på rollen som Account Manager, men har några frågor?

Maila oss vid frågor eller funderingar!


Vill du veta mer om rollen som Account Manager?

Läs mer om Academic Work och rollen som AM

Tipsa en vän!