Klädångest inför anställningsintervjun? Vi guidar dig!

Söka jobb

Vad tar du på dig på anställningsintervjun? Slips, klackar, t-shirt? Kan sneakers vara okej? Ja, hur hittar du egentligen rätt i garderoben för att göra ett bra första intryck på intervjun och hur avgörande är klädseln egentligen?

Bild

Ta reda på vilken dresscode som gäller

Det finns inte en standardoutfit som fungerar på alla företag, tyvärr. Alla företag har sin egen dresscode, oavsett om den är uttalad eller outtalad. På advokatfirman är nog slips vanligt förekommande medan receptionisten på tandläkarmottagningen troligtvis är mer avslappnat klädd. Det finns såklart inga rätt eller fel när det kommer till klädsel men är det viktigt för dig att du passar in kan det vara en god idé att höra dig för vilken dresscode som gäller på just det företag du ska på intervju på. Du kan självklart fråga rekryteraren du haft kontakt med – men vill du ”klara dig själv” kan du ju alltid googla eller spana in företagets konton i sociala medier. Kanske hittar du en bild eller två från kontoret eller en after work du kan kika på?

Även om din klädsel aldrig blir i närheten av så viktigt som din person, erfarenheter och kompetens så kan klädseln givetvis påverka ditt helhetsintryck. Klä dig därför som att du hade tjänsten redan idag!

Bekvämlighet framför allt annat

Oavsett vad du kommer fram till i din dresscode-research så är det viktigt att du inte glömmer att du ska känna dig bekväm i det du tar på dig. Det kanske låter klyschigt, men ta det tankesättet ett steg längre. Är det varmt ute den dag du ska på intervju? Klä dig lätt! Undvik den där ljusgrå toppen/skjortan som du inte får bli för varm i … Har du lite svårt att gå i klackar? Ta inte de högsta du har. Du behöver inte vara uppklädd i kavaj bara för att du ska på intervju. Ta på dig något som du känner dig trygg i så att du kan lägga allt fokus på intervjun!

Lär dig av dresscoden

Har företaget du ska på intervju hos en enligt dig väldigt strikt dresscode? Fundera på om du tror att du kommer trivas i att klä dig efter dresscoden om du blir anställd. Alla trivs inte i slips, inte heller i birkenstock.

Avslutningsvis kan det vara bra att sträva efter att se professionell ut. Vad som är en professionell klädsel varierar såklart beroende på tjänst och företag, så anpassa dig utifrån vad du tror passar. Kom inte i mjukisbyxor, träningskläder eller allt för utmanande kläder utan klä dig på ett sätt som inte tar fokus från din person. Det är ju trots allt vem du är och vad du kan som spelar roll!

Tipsa en vän!