Hej! 22/3 klockan 10.00 kommer vi att uppdatera vår webb, det innebär att den kan vara otillgänglig eller uppfattas långsam under cirka 30 minuter.

Konsten att kombinera jobb och studier

Söka jobb

Terminsstart! Innebär vanligtvis många nya saker - ny livsstil, nya människor, ny kunskap .. nytt jobb? Allt på samma gång! Du vill hinna landa och skapa dig en uppfattning hur ditt nya liv kommer se ut samtidigt som du funderar på om du ska börja söka jobb redan nu - du vill ju ha en inkomst och inte minst lite erfarenhet. Här kommer lite vägledning för dig som funderar på att kombinera jobb och studier.

Bild

Rådfråga en student året över dig

Möjligheten att komplettera dina teoretiska kunskaper med praktiska är en av många fördelar med ett extrajobb. Är du ekonomistudent och läser redovisning kan extrajobbet som ekonomiassistent där du får känna på debet och kredit på riktigt, få dig att förstå bokföring snabbare. Men även om ett extrajobb har många fördelar vill du inte ta vatten över huvudet och skaffa ett innan du vet om du har tid för det. Ta reda på det! Börja med att fråga någon som läser ditt program, kanske en fadder eller student som går året över dig. Hur tänker de kring extrajobb? Naturligtvis har man olika prioriteringar men det kan vara en bra – och trovärdig indikation. 

Det finns ett jobb för alla

Omfattningen på student- extrajobb är såklart olika, vissa arbetsgivare önskar att du jobbar 5 timmar i veckan, andra ställer krav på 20-25 timmar. Men gemensamt för student- och extrajobb är att de brukar vara väldigt flexibla. Arbetsgivaren vet att studierna är din primära sysselsättning och bör vara mån om att du hittar en nivå som känns rimlig för dig. Hittar du ett jobb du tycker är intressant men är orolig för att du inte ska kunna leva upp till kraven under till exempel tentaperioder - bolla detta med arbetsgivaren eller rekryteraren. Ha en öppen dialog både i processen men också på arbetsplatsen, både du och din arbetsgivare kommer vinna på att du är tydlig med vad du kan leverera redan från början. 

Bra för val av inriktning

Många utbildningar erbjuder möjligheten att välja inriktning. Inriktningsvalet kommer olika tidigt men det kan det vara till stor fördel om du hunnit jobba lite och känt efter om inriktningen är rätt för dig eller inte. En annan klar fördel med extrajobb är för dig som vill jobba under sommarlovet. Har du jobbat extra hos arbetsgivaren är du redan insatt i arbetsuppgifter, processer och rutiner och har hunnit skaffa dig lite kunskap om bolaget. Sannolikheten att arbetsgivaren erbjuder dig sommarjobb om denna letar bemanning under sommaren är därför stor.

3 tips för dig som vill extrajobba:

  1. Ett extrajobb gör det möjligt att dryga ut studentkassan, men kolla upp CSN’s inkomst- och fribelopp så att du inte riskerar att förlora studiemedel.
  2. Går det att få en mentor på arbetsplatsen? Det kan vara både skönt och lärorikt att ha någon att bolla utmaningar eller vägval med.
  3. Sök flera extrajobb om du har möjlighet. Det ökar givetvis dina chanser att få något av dem men du får också möjlighet att ställa tjänster mot varandra.

Tipsa en vän!