Kravprofilen – så blir du pricksäker i dina rekryteringar

Rekrytera personal

Står ni i startskedet av en rekryteringsprocess för en kollega på avdelningen? För att rekrytera rätt person är en väl genomtänkt kravprofil ett måste. Här delar vi tips för hur ni lyckas!

Bild

Kravprofilen är grundstommen

Kravprofilen är själva grundstommen till varje rekryteringsprocess och är helt avgörande för att rätt personer söker tjänsten hos er. Att ge den lite extra omtanke kan därför göra hela skillnaden mellan en pricksäker och mindre lyckad rekrytering.

Men vad många glömmer är att kravprofilen inte bara är startskottet till rekryteringen, utan också din röda tråd genom hela processen.

Kravprofilen genom hela rekryteringsprocessen

Kravprofilen följer sedan med och guidar er till rätt val i varje steg i processen: När ni väljer ut kandidater att träffa bland dem som sökt, under intervjun när ni ställer frågor om deras kunskaper och egenskaper, och i referenstagningen när ni vill veta mer om kandidaternas tidigare prestationer. Det betyder också att ju bättre kravprofilen är, desto större är sannolikheten att ni hittar den där riktiga stjärnan som ni är ute efter.

Fem steg till en lyckad kravprofil

1. Se till att rätt personer är involverade

Att någon som har god insyn i tjänsten är med och formulerar kraven är såklart viktigt, till exempel närmsta chefen. Men se också till att den som i slutändan kommer att fatta beslut i rekryteringsprocessen är närvarande, så att ni alla har en samlad bild av vad ni är ute efter.

2. Våga tänka utanför boxen

När man anställer en ny person är det lätt att tänka på vad man redan har, och att göra på samma sätt som man brukar. Men försök att öppna boxen och titta lite utanför. Då kan ni komma med nya infallsvinklar som kan göra kravprofilen ännu bättre. 

3. Prioritera

Många arbetsgivare vill gärna ha med allt i kravprofilen. Så fundera gärna på vilka krav som är viktigast. Självklart är det ingen idé att tumma på det som är verkliga måsten, men de krav du ställer ska alltid vara genomtänkta. Tänk på att kraven ska grunda sig i vad tjänsten faktiskt innebär, och vad som krävs för att kunna göra ett bra jobb.

4. Konkretisera

Istället för att säga ”man ska vara stresstålig”, säg varför. Vilka delar av tjänsten kräver stresstålighet, och på vilket sätt? Ju mer du kan specificera vad du söker, desto mindre är risken att fel kandidater söker jobbet. 

5. Lägg lite extra tid

Kravprofilen är A och O för att det ska bli en lyckad rekryteringsprocess. Om du inte lägger ner tid på den kan det verkligen bita dig i svansen senare. Med en välgjord kravprofil kommer du att få tillbaka tiden senare i processen - med marginal.

 

Tipsa en vän!