”Fokusera på personalen och sätt tydliga målbilder”

Rekrytera personal

Som ledare måste du ha en ödmjuk approach till människor och se till att sunda värderingar blir en självklar del av företaget. Hos Google står medarbetarna i fokus och de har alla genom olika koncept möjlighet att ifrågasätta och påverka ändå upp i högsta ledningen.

Bild

Anna Wikland är en stor förebild för många av dagens young professionals. Efter att ha jobbat i USA med kommunikation och marknadsföring flyttade hon hem till Sverige för att jobba kort därefter blev hon erbjuden ett toppjobb som Sverigechef på världens största sökmotor, Google. Under Leadership Day 2017 delade Anna med sig av sina chefskunskaper och sitt ”People first”-motto, och gav publiken en inblick i ett av världens största företag - som också är en av världens mest attraktiva arbetsgivare. 

Tänk alltid "People first"

Anna lyfter vikten av att ge alla medarbetare utrymme att uttrycka sig, både professionellt och privat. Som ledare är det viktigt att visa en ödmjuk approach mot människor, och att befästa sunda värderingar i företagets nav. Detta är också något Google värdesätter när de rekryterar: vara en schysst person med rätt ambitioner, är minst lika viktigt som ett imponerande CV eller en lång meritlista. Den tillåtande miljön, i kombination med att låta medarbetarna jobba med tjänster och produkter som de själva tycker om, tror Anna är en del av Googles framgång. Det är också en av anledningarna till varför över tre miljoner kandidater söker jobb hos Google varje år. 

låt medarbetarna vara med och påverka

Varje fredag inträffar traditionen Thank Google It's Friday (TGIF) hos Google. Då bjuds alla medarbetare in till en livesänd stund med kollegor från världens alla Google-kontor. Grundarna, ledning och Googles VD är på plats och delar många gånger konfidentiell information och svarar på frågor från medarbetarna själva. 

- Ibland kan det dyka upp riktigt kluriga frågor i och med att vi inte har någon censur. Men genom att vara transparent visar ledningen att de bryr sig och visar en tillit till alla anställda, förklarar Anna.

All feedback som ledningen tar emot utvärderas direkt vilket bidrar till medarbetarnas känsla av att kunna vara med och påverka. 

Tydlighet och frihet

Anna poängterar att en annan viktig del i ledarskapet är att visa förtroende för sina anställda. Så länge du är tydlig med målet och ramarna, måste det finnas utrymme för frihet under ansvar: 

"Låt medarbetarna arbeta på sitt sätt. Risken är annars att de inte når fram till målet. Särskilt viktigt är det när det kommer till 90-talister och young professionals." 

Anna skickar med några konkreta tips till alla ledare:
- Fokusera på personalen, sätt tydliga målbilder och ha jäkligt skoj! Och glöm inte att fira alla framgångar du når tillsammans med dina medarbetare. Slutligen, bygg ett klimat där det är okej att misslyckas.  

_______________

LEADERSHIP DAY BY ACADEMIC WORK

Anna Wikland var en av talarna på Leadership Day 2017, en ledarskapsdag som anordnades av Academic Work under en eftermiddag på Grand Hôtel. Tillsammans med några av landets mest erfarna och framgångsrika ledare delade vi med oss av vår expertis kring hur du bäst engagerar och utvecklar målgruppen young professionals. 

- TILL SIDAN OM LEADERSHIP DAY- 

 


VILL DU BLI KONTAKTAD?

Behöver ditt företag hjälp med personal eller har du frågor och bara vill komma i kontakt med oss? Fyll i dina kontaktuppgifter här under så kontaktar vi dig.

Genom att fylla i formuläret godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter och att vi vidare får kommunicera med dig genom riktade epostutskick och inbjudningar till relevanta sammankomster. För mer information om hur vi hanterar dina personuppgifter, läs vår Privacy Policy

Tipsa en vän!