"En tillåtande miljö är viktigt för att kunna växa”

Rekrytera personal

Pia Sundhage tycker att solidaritet passar utmärkt inom fotbollens ramar. Under hela sitt liv har hon drillats av uttrycket ”Laget före jaget”. Men Pia skulle vilja omfrasera och menar att ”Jag för Laget”, är en vision som passar den nya generationen bättre. Mycket tyder på att solidaritet fyller sin funktion även bortom fotbollsplanen - en förutsättning för att individen ska finna sin plats i laget.

Bild

Pia Sundhage har lett det Svenska damlandslaget i fotboll sedan 2012. Hon coachade sitt lag till ett OS-silver 2016 och har utöver det svenska silvret ett EM-guld, två EM-silver och ett EM-brons på meritlistan. Pia har också visat att det går att leda de vi ofta refererar till som individualister, som ett lag mot gemensamma mål. Under Leadership Day 2017 delade Pia med sig av sina erfarenheter hur du som ledare bäst förhåller dig till individen i ett större lag, ger feedback, och såklart: vinner guld.

skapa en Tillåtande miljö

Det är viktigt att skapa en tillåtande miljö där alla har möjlighet att växa, oavsett i vilket sammanhang personen befinner sig. Det är först då som målchanserna skapas och individerna kan börja agera som ett sammansvetsat lag. Och det är i relationen till sitt lag som generationsskillnader har utmärkt sig allra mest.

”Under hela mitt liv har jag fått höra Laget före jaget. Istället skulle jag vilja omfrasera det och säga Jag för Laget, en vision som passar den nya generationen mycket bättre.”

Pia berättar om Lisa Dahlkvist, en spelare som hon följt i många år. Lisa hade till en början problem att hitta sin plats, hon gjorde många felpassningar och var missnöjd med sin prestation. Tillslut hittade Pia en roll som passade Lisa utmärkt, där hon inte bara spelade bättre utan även kompletterade andra spelare. Det gäller för dig som ledare att hitta individens plats innan laget kan ta form.

- Det är inte heller så att vi har tagit ut de bästa mittbackarna. Det är snarare så att de passar ihop - de vill att den andre ska lyckas och känner varandras svagheter respektive styrkor. På så sätt skapar de en miljö där prestation är möjlig.

 

Olika typer av ledarskap

Det finns flera sorters ledarskap där Pia tror sig förespråka det situationsbaserade ledarskapet. Det ger dig som ledare möjlighet att vara både inlyssnande och delegerande men samtidigt behålla nyfikenheten, för varje enskild spelare. Det är också viktigt att du som ledare tänker på hur du vill uppfattas, och om det går, försöka hitta en balans mellan att vara en "en glad skit” och "dead serious".

Pia Sundhage ser faran i att som ledare placera sina spelare i förutbestämda fack. Som ledare får du aldrig ha på dig de gamla glasögonen - du måste alltid coacha framåt och inte använda gamla sanningar om nya talanger.

analysera era vinster

När det kommer till att ständigt förädla sitt lag och spelstil är feedback kritiskt - och den funkar allra bäst när den sker individuellt snarare än i grupp. Men det är viktigt att tänka på att det för varje kritisk kommentar måste finnas rum för sju uppmuntrande klappar på axeln. Det är så du som ledare får folk i din omgivning att ta till sig kritiken allra bäst. Pia avslutar med att poängtera att det är viktigt att lära av sina vinster. Historiskt sett har ledare tenderat att lägga allt för stor vikt vid att analysera sina förluster – men det är minst lika viktigt att analysera sina vinster.

_______________

LEADERSHIP DAY BY ACADEMIC WORK

Pia Sundhage var en av talarna på Leadership Day 2017, en ledarskapsdag som anordnades av Academic Work under en eftermiddag på Grand Hôtel. Tillsammans med några av landets mest erfarna och framgångsrika ledare delade vi med oss av vår expertis kring hur du bäst engagerar och utvecklar målgruppen young professionals. 

- TILL SIDAN OM LEADERSHIP DAY- 

 

VILL DU BLI KONTAKTAD?

Behöver ditt företag hjälp med personal eller har du frågor och bara vill komma i kontakt med oss? Fyll i dina kontaktuppgifter här under så kontaktar vi dig.

Genom att fylla i formuläret godkänner du att vi hanterar dina personuppgifter och att vi vidare får kommunicera med dig genom riktade epostutskick och inbjudningar till relevanta sammankomster. För mer information om hur vi hanterar dina personuppgifter, läs vår Privacy Policy

Tipsa en vän!