Jag har sökt flera jobb men inte fått något - vad beror det på?

Söka jobb

Ibland är konkurrensen skyhög och en position kan ha flera hundra sökande – men enbart en person erbjuds jobbet. Så ser den hårda verkligheten ut, vilket innebär att du med största sannolikhet kommer att få nej på ett jobb du sökt någon gång under ditt liv. Men varför fick du inte tjänsten när du hade allt som efterfrågades i annonsen?

Bild

Varför inte just du fick jobbet kan naturligtvis bero på en massa olika saker, varav några går att påverka och andra inte. Oavsett vad, vill du förstås veta vad det var som gjorde att du inte fick jobbet. Du kan vara lugn, vi ska försöka vägleda dig.

Saker du kan påverka, bra att veta!

kunden löste behovet på annat sätt

Det kan vara så att kunden löser resursbehovet på annat sätt. En redan anställd vill byta avdelning eller två roller slås ihop. Detta är två saker du inte påverka, så du gör alltså bäst i att lämna det bakom dig och söka nästa spännande tjänst.

Konkurrenssituationen är hög, inte tillräcklig erfarenhet

I annonsen ska du ha tre års erfarenhet av liknande arbetsuppgifter, något du har. Men trots det erbjuds någon annan tjänsten. Har en ansökande kandidat hela fem års erfarenhet kan detta tyvärr premieras framför dina tre. Det kan också vara så att personen som fick jobbet också uppfyllt några av de meriterande erfarenheterna som står listade. Detta är inte heller något du kan göra något åt, kanske har personen varit aktiv på arbetsmarknaden längre än vad du har och har hunnit samla ihop mer erfarenhet. Det är din tur nästa gång!

Du har en uppsägningstid att förhålla dig till

Du passar perfekt för jobbet. Men kunden behöver få någon på plats redan nu och du har tre månaders uppsägningstid. Tyvärr kan tillgängligheten vara avgörande för kunden som kan tvingas gå vidare med andra sökande. Självklart kan man höra sig för med sin nuvarande arbetsgivare för att se om det går att hitta en lösning, men glöm inte att uppsägningstiden finns där av en anledning – det är viktigt att personen som ersätter dig får en ordentlig överlämning (det hade du nog också velat ha) och du får ofta med dig bra referenser då.

Saker du kan påverka, kan något av dem stämma?

Det grundläggande

Kom du i tid till intervjun? Var du ditt vanliga trevliga jag? Det kanske låter fånigt, men det mest grundläggande är nog så viktigt när rekryteraren ska försöka skapa en uppfattning om vem du är. Självklart kan bussen vara sen, men ring då och förvarna rekryteraren att du blir sen och ge ett professionellt och artigt intryck.  

fullständig ansökan med CV och Personligt brev

Det är inte helt ovanligt med ofullständiga ansökningar. Det kanske saknas uppgifter i ditt CV som är avgörande? Kom du ihåg att bifoga det personliga brevet? Dessa två dokument är viktiga, så lägg ner tid på dem – anpassa dem till tjänsten du söker och se till att få med det som behövs för att kunna avgöra om du har det som krävs. Är du osäker på vad ett CV ska innehålla kan du få tips här. Be gärna någon i din närhet läsa igenom en extra gång när du är klar.

Är du kvalificerad för jobbet du sökt?

Var sann mot dig själv. Har du de kvalitéer och/eller egenskaper som finns listade i annonsen? Kika speciellt på de så kallade ”ska-kraven” som finns listade under ”vi söker dig som” (gäller Academic Works jobbannonser). Är det något du saknar som finns listat där? Körkort? Mycket goda kunskaper i spanska? Då kan det vara anledningen till att du inte gått vidare. Om du har allt som finns listat, vad noga med att allt framgår tydligt i ditt CV.

När sökte du tjänsten?

Många gånger sker rekryteringen löpande, det innebär att ansökningar ses över allteftersom de kommer in och kvalificerade kandidater kallas på intervju därefter. Tjänsten kan alltså tillsättas fort. Det lönar sig alltså ofta att vara först på bollen. Sökte du sent? Då kan det vara så att processen pågått ett tag och i princip är klar. Vill du vara säker på att du är först, skapa en jobbevakning och få jobbtips direkt när de kommer ut – direkt i din mailkorg.

Intervjun

Hur gick intervjun? Hade du förberett dig? Kunde du motivera varför du ville ha jobbet och var bäst lämpad för det? Det är ju inte bara dina meriter som räknas, din personlighet och ditt intresse för tjänsten är minst lika viktigt. Precis som lågt visat engagemang syns det ganska väl om du inte har läst på om företaget - och det påverkar dina chanser att få jobbet.

3 tips till dig om du undrar varför du inte fick jobbet?

  • Läs annonsen noggrant och se till att du fått med de egenskaper som är viktiga för tjänsten i ditt CV och att det framgår tydligt.
  • Var ärlig mot dig själv, hade du verkligen det som krävdes? Var du förberedd på intervjun? Om inte, då vet du vad du ska göra till nästa gång.
  • Sök tjänsten så snart du kan, vi tillämpar löpande rekrytering och tjänsten kan tillsättas omgående alt. redan efter några dagar. Skapa en jobbevakning och få en notis så snart en tjänst släpps.

 

Lediga jobb

 Just nu har vi över 1000 lediga jobb. Spana in våra lediga jobb eller skapa ett konto hos oss och få jobbtips direkt i mailen - helt enligt dina önskemål.

  • Stockholm Heltid 1 dag sedan
  • Stockholm Heltid 1 dag sedan
  • Norrtälje Heltid 1 dag sedan
  • Göteborg Heltid 1 dag sedan
  • Stockholm Heltid 1 dag sedan

Tipsa en vän!