Så nyttjar du tiden som arbetslös på bästa sätt

Söka jobb

En del drabbas av en ofrivillig paus i arbetslivet, andra väljer att frivilligt ta en paus för att göra något annat. Många står också inför utmaningen att ta sig in på arbetsmarknaden och söka jobb för första gången. Oavsett vilket, när det väl är dags att söka jobb - se till att nyttja arbetslösheten på bästa sätt för att kicka igång karriären! Här följer några tips på hur.

Bild

Skaffa dig rutiner! Gå upp på morgonen och klä på dig som om du skulle iväg och jobba. Ett tips är att se på arbetssökandet som att du har blivit projektledare för att hitta ett jobb åt dig själv. Om du söker många jobb kan det vara bra att föra dagbok för att hålla koll på vad ni har pratat om vid en viss intervju eller vad du tryckt på i din ansökan. Det gör det också enklare för dig att se att du presterar och kommer framåt!

Sätt upp fasta tider då du aktivt söker jobb så att du kan känna dig ledig när du väl vill och behöver vara det. Det tar tid att söka jobb, men för den sakens skull ska du inte sluta göra det du tycker om och mår bra av.

Nyttja tiden!
Om du vet vilken typ av jobb du vill söka, ta reda på vilka färdigheter och egenskaper som krävs och träna upp dem under din arbetslösa period. Ta kurser, låna och läs böcker, engagera dig i föreningsarbete, ta körkort, etc. Samla på dig erfarenheter och känn dig stolt över vad du åstadkommit under din arbetslösa period. 

Läs om hur du kan tänka kring luckor i ditt CV 


Förbered dig. Utarbeta en plan för hur du ska besvara frågor som du kan få under en anställningsintervju. Har du slutat på en tidigare arbetsplats är det inte ovanligt att det kommer någon fråga om det. Oavsett varför du slutade ska du aldrig prata illa om din före detta arbetsgivare. Förklara istället kort och sakligt hur det gick till när du lämnade din anställning, med fokus på hur du löste situationen och tog dig vidare.

Fortsätt att umgås med dina vänner. Det är inte bara bra för dig utan ökar också chanserna till jobb. Tala om för dina bekanta att du söker jobb, vad du är intresserad av och lägg sedan till: "Om du hör något kan du väl tänka på mig."

Läs mer om hur du kan använda ditt nätverk i jobbsökandet


Lycka till med jobbsökandet!

lediga jobb

Just nu har vi över 1000 lediga jobb. Spana in våra lediga jobb eller skapa ett konto hos oss och få jobbtips direkt i mailen - helt enligt dina önskemål

  • Stockholm Heltid 1 timme sedan
  • Linköping Heltid 2 timmar sedan
  • Jönköping Heltid 2 timmar sedan
  • Göteborg Heltid 3 timmar sedan
  • Stockholm Heltid 3 timmar sedan
  • Ängelholm Heltid 4 timmar sedan
  • Stockholm Deltid 5 timmar sedan

Tipsa en vän!