Studera och jobba samtidigt

Söka jobb

86 % av young professionals överväger att jobba vid sidan av sina studier. Utöver tillskottet i plånboken, vilket 53 % ser som den främsta motivationen, kan ett extrajobb faktiskt vara vägen till drömjobbet. Men även den mest motiverade kan bli överväldigad av att plötsligt studera och arbeta samtidigt. Vi har samlat våra bästa tips för att lyckas balansera jobb och studier!

Bild

RÅDFRÅGA EN STUDENT ÅRET ÖVER DIG 

Även om ett extrajobb har många fördelar, vill du inte ta dig vatten över huvudet och skaffa ett innan du vet om du har tid för det. Ta reda på det! Börja med att fråga någon som läser ditt program, kanske en fadder eller student som går året över dig. Hur tänker de kring extrajobb? Naturligtvis har man olika prioriteringar, men det kan vara en bra och trovärdig indikation!  

DET FINNS ETT JOBB FÖR ALLA 

Omfattningen på student- och extrajobb är såklart olika. Vissa arbetsgivare önskar att du jobbar 5 timmar i veckan, andra ställer krav på 20-25 timmar. Men gemensamt för dessa typer av anställningar är att de brukar vara väldigt flexibla - arbetsgivaren vet att studierna är din primära sysselsättning. Så håll en öppen dialog kring arbetstid både i rekryteringsprocessen och på arbetsplatsen. Du och din arbetsgivare kommer vinna på att du är tydlig med vad du kan leverera redan från början.

PLANERA, PLANERA, PLANERA 

Markera och strukturera upp jobb, skola och fritid i olika färger i din kalender – då får du snabbt en god överblick. Förutom att det hjälper dig att nyttja din tid effektivt, gör det också att du håller koll på deadlines. Se sen till att verkligen fokusera på jobb när du är på jobbet, på skolan när du gör skolarbete och kanske viktigast av allt – fokusera på att verkligen vara ledig när du är ledig. 

HA KOLL PÅ CSN

Den högsta inkomsten du får ha samtidigt som du pluggar med studiestöd kallas för  fribeloppet. I skrivande stund får du tjäna 88 138 kronor per kalenderhalvår, förutsatt att du studerar på heltid med maximalt studiestöd. Om du tjänar mer än fribeloppet så sänker CSN ditt studiestöd. För att ta reda på vad just  ditt fribelopp är, kolla in  Mina Sidor på CSN:s hemsida. 

VAR STOLT ÖVER DIG SJÄLV! 

Förlora dig inte i någon prestationshets – ingen kommer att tacka dig för att du tar på dig mer jobb än du orkar. Ta istället ett steg tillbaka och beundra hur målmedveten du är som klarar av att både jobba och plugga  samtidigt. Om du är noga med att både planera och lyssna på din kropp, kommer du att lära dig mycket om dig själv, få nya erfarenheter och dessutom ett tillskott i plånboken. Lycka till! 

Lediga jobb

Just nu har vi över 1000 lediga jobb. Spana in våra lediga jobb eller skapa ett konto hos oss och få jobbtips direkt i mailen - helt enligt dina önskemål.

  • Stockholm Heltid 1 timme sedan
  • Linköping Heltid 2 timmar sedan
  • Jönköping Heltid 2 timmar sedan
  • Göteborg Heltid 3 timmar sedan
  • Stockholm Heltid 3 timmar sedan

Tipsa en vän!