Studera och jobba samtidigt

Söka jobb

Att allt fler väljer att jobba vid sidan av sina studier är inte svårt att förstå. Utöver tillskottet i plånboken kan ett extrajobb faktiskt hjälpa dig att nå ditt drömjobb! Men även den mest hängivna och motiverade kan bli överväldigad av att plötsligt studera och arbeta samtidigt. Vi har samlat våra bästa tips för att just DU ska lyckas med detta!

Bild

Planera, planera, planera

För att kunna balansera arbetsliv med studentliv är det av yttersta vikt att du faktiskt lägger tid på att planera din tid. Du kan ha din kalender i telefonen, i datorn eller använda dig av en fysisk almanacka. Markera och strukturera upp jobb, skola och fritid i olika färger – då får du snabbt en god överblick. Förutom att du effektivt nyttjar din tid samt gör det enklare för ditt framtida jag att hålla deadlines, så slipper du även den där hemska känslan av att du har glömt eller missat något.   

Fokusera på en sak i taget

I ett samhälle där vi ständigt förväntas vara anträffbara är detta såklart lättare sagt än gjort. Men för att din arbetsbelastning ska kännas hanterbar är det en god idé att fokusera på jobb när du är på jobbet, fokusera på skolan när du gör skolarbete och kanske viktigast av allt – fokusera på att verkligen vara ledig när du är ledig; sitt inte och kolla mailen framför din favoritserie.

CSN

Den högsta inkomsten du får ha samtidigt som du pluggar med studiestöd kallas för fribeloppet. I skrivande stund får du tjäna 88 138 kronor per kalenderhalvår, förutsatt att du studerar på heltid med maximalt studiestöd. Om du tjänar mer än fribeloppet så sänker CSN ditt studiestöd. För att få reda på vad just ditt fribelopp är, kolla in Mina Sidor på CSN:s hemsida.

Var stolt över dig själv!

Förlora dig inte i någon prestationshets – ingen kommer att tacka dig för att du tar på dig mer jobb än du orkar. Ta istället ett steg tillbaka och beundra hur målmedveten du är som klarar av att både jobba och plugga samtidigt. Om du är noga med att både planera och lyssna på din kropp så kommer du lära dig mycket viktigt om dig själv på vägen, och dessutom få ett tillskott i plånboken. Lycka till!

Våra lediga jobb 

Tipsa en vän!