Osäker på om du ska söka nytt jobb – så tacklar du dina funderingar

Söka jobb

Du har bestämt dig för att du vill byta jobb. Men det är väl ungefär så långt du kommit. Varje gång du sätter dig och tittar på lediga tjänster känner du plötsligt hur luften går ur dig. Visst, du skulle kunna göra det idag… Men det är inget man inte kan skjuta upp till imorgon - eller hur? Tyvärr, men du kommer bara att bli mer och mer frustrerad över dina motstridiga känslor inför att söka jobb. Varför kan du inte bara rulla upp ärmarna och göra det? Du är inte ensam, det finns otaliga anledningar till att människor fortsätter att skjuta på det. Låt oss titta på några av de vanligaste – liksom hur man övervinner dem. Allt för att du ska kunna sätta igång med att söka jobb idag istället för imorgon.

Bild

Du är inte säker på vad du är ute efter

Ditt enda kriterium du söker i ett nytt jobb är något annat än det du gör just nu. En inte så tacksam motivering att använda i ett personligt brev. Utan syfte och målsättning känns ansökningarna svåra att genomföra och ofta överväldigande.

Gör så här

Du behöver få lite klarhet i vad det är du söker för jobb och vad du tycker är viktigt hos en potentiell arbetsgivare. För att göra det, börja med att besvara dessa frågor:

  1. Det jag gillar mest med mitt nuvarande / tidigare jobb är ___ för att ___.
  2. Mina kollegor / vänner säger alltid att jag är bra på ___ för att ___.
  3. Jag har alltid funderat hur det vore att jobba med ___. Jag tycker det verkar intressant för att ____.
  4. Om jag hade rätt utbildning / erfarenhet skulle jag definitivt prova ___ för att ___.

Ser du ett mönster eller kanske till och med en yrkeskategori? Då är det dags att göra lite research inom den branschen och ta kontakt med människor inom den. Detta kommer inte bara att väcka ditt intresse utan också lusten till att skicka in en ansökan eller två.

Du är inte missnöjd med ditt nuvarande jobb 

Du är inte direkt stormförtjust i ditt jobb, men du är inte överdrivet missnöjd heller. Trots att ditt nuvarande arbete är okej kan du inte släppa att du vill prova någonting nytt. Ett argument som sällan känns tillräckligt för att ta tag i jobbsökandet.

Gör så här

Du måste bestämma dig huruvida du faktiskt vill ha ett nytt jobb eller bara känner att du borde vilja det. Svaret kommer du att hitta i ”pros and cons”- listan du snart kommer att skriva.

Genom att titta på listan upptäcker du kanske att du är nöjd med ditt jobb i dagsläget. Det är förstås bara bra – inget mer jobbsökande att skjuta på.

Kanske får du istället bekräftat att du både behöver och vill testa något nytt. För att gå vidare är det dags att ta till nästa viktiga lista: to-do-listan. Här bör du sätta upp flera, mindre uppgifter så att du ofta får tillfredsställelsen av att ha checkat av ännu en sak som tar dig närmre ditt drömjobb.

Du är omotiverad

De flesta av oss kan nog vara överens om att det finns roligare saker att göra en lördagseftermiddag än att fila på CV:et. Visst vill du ha ett nytt jobb, men du vill det inte tillräckligt mycket för att göra de uppoffringar som krävs. Det finns ingen anledning att linda in det – att söka nytt jobb kräver hårt arbete.

Gör så här

Identifiera den viktigaste anledningen till att du vill söka nytt jobb. Oavsett om det handlar om att du avskyr din nuvarande tjänst eller vill flytta till en annan ort – lista ut varför du överhuvudtaget kom på tanken att leta dig vidare.

Skriv ner anledningen på en lapp och sätt upp den där den syns. Tejpa fast den på datorskärmen om du måste! I de svaga ögonblicken när du återigen funderar över att skjuta upp jobbsökandet, snegla på lappen och påminn dig själv om varför du inte vill vänta en sekund till.

 

Som med allting annat är början det svåra. Identifierar du dig med några av dessa anledningar, ta till dig tipsen och sätt igång. Du kommer att känna dig mycket mer motiverad så fort du har lyckats sätta en fot framför den andra. Fokusera på målet!

Tipsa en vän!