Vad gör en ekonomiassistent

Söka jobb

Knapprar siffror hela dagarna? Nej då, arbetsuppgifterna för en ekonomiassistent är betydligt mer varierande än så och dessutom kan rollen skilja sig rejält från företag till företag. Men en sak som är säker – att arbeta som ekonomiassistent är en perfekt start på din karriär inom ekonomi!

Bild

Vilka arbetsuppgifter kan jag förvänta mig?

Hantering av fakturor, in- och utbetalningar, avstämning av bankkonton och ekonomisupport. Det är vanligt förekommande arbetsuppgifter som ekonomiassistent, berättar Frida som började sin ekonomikarriär som konsult genom Academic Work. Hon tillägger dock att både arbetsuppgifterna och hur mycket ansvar du får kan skilja sig åt från företag till företag.

”Du behöver nog vara beredd på att ta sig an många olika typer av arbetsuppgifter. På mindre företag jobbar du ofta väldigt brett medan du på ett större företag kan vara specialiserad på en viss typ av uppgift”, säger Frida.

LÄS MER OM VÅRT KONSULTERBJUDANDE


vilka egenskaper efterfrågas?

Att ha sinne för siffror och vara ordningsam och strukturerad är viktiga egenskaper för en ekonomiassistent. Frida tror också att social kompetens och god samarbetsförmåga är viktigt, både för att själv trivas i rollen och för att kunna göra ett bra jobb.

”En del av min tid går åt till att agera support både internt och externt och svara på frågor som rör fakturor, bokföring och liknande. Så du behöver vara serviceminded och inte ha något emot att prata i telefon".

Lönestatistik

Nyfiken på vad du kan tjäna?

Medianlönen ligger runt 24 000 kr enligt lönestatistik.se. Generellt ökar lönen med erfarenhet och utbildningsnivå.

Efterfrågan

Hur många jobb finns det?

I skrivande stund finns det över 150 lediga jobb i kategorin Ekonomi/juridik/inköp, majoriteten av dem inom ekonomi.

Yrkestitel

Finns andra yrkestitlar som liknar?

Redovisningsassistent, löneadministratör, financial administrator och junior ekonom är exempel på titlar vars arbetsuppgifter liknar en ekonomiassistents.

vad behöver du för utbildning?

Det finns fler än en väg att gå. För Frida dök intresset för ekonomi upp tidigt och efter att ha läst ekonomiinriktning på gymnasiet valde hon att gå vidare till universitet för att studera till civilekonom.

”När jag läste ekonomi på gymnasiet fick jag höra att jag kunde jobba som ekonomiassistent direkt efter studenten. Men min bild är att de flesta arbetsgivare efterfrågar någon typ av eftergymnasial utbildning inom ekonomi”.

Vilken typ av eftergymnasial utbildning du studerat tror Frida däremot spelar mindre roll. Det viktigaste är snarare att du får med dig praktiska erfarenheter inom ekonomi. Hennes tips är därför att praktisera, jobba extra, eller ställa upp ideellt som exempelvis kassör på sidan av dina studier.

Vilka framtidsutsikter finns det?

Efter en tid som konsult blev Frida överrekryterad till företaget och idag arbetar Frida som Controller inom offentlig sektor. Som ekonomiassistent skapar du dig en bra grund att stå på och förståelse för hur ekonomin på ett företag fungerar. Vilken väg din karriär tar är egentligen helt upp till dig och vart ditt intresse ligger, menar Frida. Är det inom redovisning, ekonomistyrning, finans eller något helt annat? En sak är säker – att ha arbetat som ekonomiassistent öppnar upp för många möjligheter.

  • Stockholm Heltid 47 minuter sedan
  • Stockholm Heltid 2 timmar sedan
  • Linköping Heltid 2 timmar sedan
  • Stockholm Heltid 3 timmar sedan
  • Stockholm Heltid 3 timmar sedan

Tipsa en vän!