Vad gör en receptionist

Söka jobb

Kanske är rollen som receptionist den socialaste som går att hitta på ett företag. Det är tur det, för det är faktiskt i receptionen/lobbyn som det första intrycket skapas. Hur ser vardagen för en receptionist ut, utöver det du som besökare ser?

Bild

VILKA ARBETSUPPGIFTER KAN DU FÖRVÄNTA DIG? 

Arbetsuppgifter i rollen som receptionist beror på hur stort .. eller litet företaget är! Desto mindre företag, desto mer ansvar, tror Caroline som själv jobbar som receptionist. Hon jobbar på det hon skulle vilja kalla ett stort företag, samtidigt som hon börjar rabbla några av sina arbetsuppgifter: ta emot besökare, ansvara för växel och mail, lägga beställningar för mat och kontorsmaterial, hantera posten etcetera, etcetera. Cajsa som också jobbat som receptionist i många år, men på ett lite mindre företag, känner igen sig i Carolines arbetsuppgifter. Utöver det, hade hon också ansvaret för upphandling av städ och lokalvård, inköp av möbler och inredning samt ansvar för alla konferenser och event på företaget. Cajsa menar dock på att den kanske viktigaste arbetsuppgiften lätt glöms bort eller tas för given:

”En annan sak, en sorts arbetsuppgift som verkligen ingår i rollen är att vara ansiktet utåt och ge ett gott intryck. Man ska ha ”hovmästarblick”, man ska se allt, överallt, hela tiden och alltid vara trevlig och hjälpsam, men det är också det bästa med rollen”

Rollen som receptionist är med andra ord väldigt viktig. Inte bara ser du till att allt bara funkar - du är också den första kontakten med en kund, leverantör eller samarbetspartner. 

VILKA EGENSKAPER EFTERFRÅGAS?

Det står ganska klart att man i rollen som receptionist måste tycka att det är roligt att träffa människor, men det är nästan lika viktigt att tycka att det är kul när det händer mycket. Cajsa säger:

”Hur klyschigt det än låter, men det är verkligen en roll som kräver förmågan ”att ha många bollar i luften” och möjligheten att vara flexibel”

Hon fortsätter att berätta att allt ofta tenderar att hända vid samma tillfälle:

”Vid ett och samma tillfälle kan en kund ringa med en fråga, en annan kund maila om ett akut ärende och en kollega gå förbi och leta efter sitt besök.”

Lönestatistik

Nyfiken på vad du kan tjäna?

Medianlönen ligger runt 20 100 kr enligt lönestatistik.se som låter samla data från yrkesverksamma runt om i landet med titeln ”Receptionist”

Efterfrågan

Hur många jobb finns det?

Academic Work har i skrivande stund över 100 lediga tjänster i kategorin kontor/administration/HR. Majoriteten av dessa är tjänster som Receptionist

Yrkestitel

Finns andra yrkestitlar som liknar?

Många av de arbetsuppgifter som ovan beskrivs tillhöra en receptionist, återfinns ofta i roller som kontorsansvarig

Då blir det helt plötsligt en konst att kunna prioritera. Caroline berättar att hon tycker det är viktigt att hon som receptionist är serviceminded, men hon betonar också att det kan vara fördelaktigt att ha lite skinn på näsan. I och med att de flesta på arbetsplatsen är mer eller mindre beroende av funktionen receptionen har, menar både Caroline och Cajsa att man ibland kan behöva säga nej:

”Har en kollega problem att skriva ut för 6:e gången denna vecka kan du behöva hjälpa hen att hjälpa sig själv, det är svårt att alltid kunna hjälpa till på utsatt tid”.

VAD SKA DU HA FÖR UTBILDNING?

Varken Cajsa eller Caroline tror att man behöver ha en specifik utbildning för rollen. Kanske ”Livets hårda skola” säger Cajsa lite skämtsamt och syftar då till att det snarare är personlighet och tidigare erfarenhet som spelar in.

VILKA MÖJLIGHETER FINNS I FRAMTIDEN?

Det finns nog ingen ”given väg” att gå från tjänsten som receptionist. Men både Cajsa och Caroline tror att rollen är en riktig språngbräda!

”Du om någon kan företaget utan och innan, du besitter ofta kunskap som kanske ingen annan har”

Caroline har sett exempel på kollegor som gått vidare till liknande roller - administrativt lagda där mycket på gång samtidigt. Hon lyfter bl.a. projektledare, kontorsansvarig och administratör. Även Cajsa nämner tjänster med administrativ grund, såsom ex. ekonomiassistent och HR-administratör.

Lediga jobb som receptionist

Tipsa en vän!