Vad gör en testare

I karriären

Testare, finns det ens ett yrke som heter så? Det gör det. Men vad är det som testas egentligen? Jo IT-system! Känns det fortfarande lite luddigt? Låt oss djupdyka i yrket och reda ut frågan: vad gör en testare egentligen?

Bild

Vilka arbetsuppgifter kan jag förvänta mig?

Som testare jobbar du ofta i team tillsammans med utvecklare. Medan utvecklarna bygger IT-system, genomför vi testare just tester för att se om systemen fungerar som det ska.

Så beskriver Sandra rollen som testare, eller rättare sagt Quality Assurance Tester, på Academic Works IT-avdelning. Hon kopplas in när det är dags att kvalitetssäkra IT-system för att testa om systemet fungerar som det är tänkt. Först skapar hon ett testfall, en beskrivning av hur systemet är tänkt att agera utifrån givna parametrar. Utifrån testfallet genomför hon sedan testet för att undersöka om allt fungerar som det ska, eller om det uppstår några buggar som behöver åtgärdas.

Som testare på Academic Work agerar du också second line-support och hjälper IT-supporten att lösa de ärenden som de inte kan lösa. Jag tycker jobbet som testare är väldigt roligt, framförallt för att du blir lite av en systemexpert, säger Sandra.

Vilket egenskaper efterfrågas?

Du behöver vara noggrann, strukturerad och gilla problemlösning. Som testare har du ofta många saker på gång samtidigt och nya utmaningar att ta dig an. Sandra tror också att god kommunikationsförmåga är väldigt viktigt för att lyckas i rollen.

Som testare kommunicerar du mycket med både utvecklare, produktägare och support. Du behöver därför vara väldigt tydlig och professionell både i ditt sätt att ge support och framföra feedback på tester.

Lönestatistik

Nyfiken på vad du kan tjäna?

Medianlönen för testare ligger på ca 34 000 kronor enligt Unionens lönestatistik. Generellt ökar lönen med kunskapsnivå och erfarenhet.

Efterfrågan

Hur många jobb finns det?

I skrivande stund har vi 320 lediga tjänster inom kategorin IT, en del av dem inom just test och kvalitetssäkring.

Yrkestitlar

Finns det andra yrkestitlar som liknar denna?

Exempel på andra yrkestitlar inom testing är Systemtestare, Mjukvarutestare, Quality Assurance Tester eller QA Tester, Quality Assurance Inspector eller QA Inspector, Testledare och Kvalitetssäkrare inom IT.

Vad behöver du för utbildning?

Till sommaren tar Sandra examen från kandidatprogrammet i Systemvetenskap vid Stockholms Universitet, ett program som kombinerar ekonomi och IT. Men någon specifik utbildning inom testing har hon inte.

Jag kunde inte alls mycket om IT när jag först började jobba extra inom IT-support på Academic Work för 1,5 år sedan. Jag har lärt mig de mesta om IT och testing på plats, även om jag såklart känt att jag haft nytta av min utbildning i jobbet.

De flesta av kollegorna på IT-avdelningen har pluggat IT, men hon vill poängtera att det absolut inte är ett måste för att kunna bli testare. Ett stort intresse för IT räcker långt!

Läs om hur du kan lära dig programmering på bara 12 veckor!


Hur ser framtidsutsikterna ut?

Även om en hel del tester automatiseras kommer behovet av manuella testare alltid att finnas. Att du som testare blir lite av en systemspecialist ger dig dessutom stora möjligheter att gå vidare mot andra roller inom IT. Du kan exempelvis bli Produktägare, Testledare eller Quality Assurance Specialist. Vill du istället gå åt utvecklarhållet kan du jobba som Testautomatiserare eller som utvecklare, men då behöver du ha kunskap inom programmering.

Jag kommer nog aldrig lämna IT-branschen. Det är en bransch i ständig förändring, vilket jag tycker är väldigt spännande! Bara på Academic Work skapas nya roller inom IT varje månad, säger Sandra.

Tipsa en vän!