Vad gör en utvecklare

I karriären

Vad gör egentligen en utvecklare? Sitter de och tragglar med en massa kod hela dagarna? Att förstå en utvecklares arbetsuppgifter kan vara ganska svårt, eftersom det är en titel som rymmer väldigt mycket. Det finns alltså inte bara en arbetsbeskrivning som gäller alla som jobbar med utveckling, här finns något för alla.

Bild

Vilka arbetsuppgifter kan jag förvänta mig?

Som redan nämnt kan en utvecklares arbetsuppgifter verkligen variera. Pauline Johansson och Johan Zetterberg jobbar båda två som utvecklare men har lite olika fokus. Pauline jobbar på ett tekniktungt produktionsföretag och har en projektledningsroll inom utveckling. Hon jobbar med ärendehantering och systemkontroll men lägger utöver det mycket tid på att koordinera och driva utvecklingsarbetet framåt. Paulines roll ställer krav på erfarenhet inom utveckling och programmering, hon är nämligen bryggan mellan utveckling och övriga organisationen. Johan däremot jobbar mer ”hands on” och han ägnar dagarna åt till ren programmering. Johans roll som utvecklare ställer höga krav på problemlösning och förmågan att välja ut de tekniker som passar för det specifika projektet.

vilka egenskaper efterfrågas? 

Både Johan och Pauline är överens om att du för att trivas som utvecklare måste vara noggrann, systematisk och nyfiken på att lära dig mer. De båda tror att det kan vara fördelaktigt om du är samarbetsvillig, ödmjuk och öppen för kritik eftersom du som utvecklare ofta stöter på nya situationer. Johan berättar att han i nya situationer ofta stöter på motgångar i det dagliga arbetet:

”Jag tror att man måste vara en envis person som älskar att lösa problem. Det är nog svårt att klara sig i rollen som utvecklare om man ger upp så fort det går trögt eller när man stöter på hinder”.

Lönestatistik

Nyfiken på vad du kan tjäna?

Medianlönen för en utvecklare ligger runt 32 000 kr (ca 6 års erfarenhet) enligt lönestatistik.se. En nyexaminerad utvecklare tjänar från 27 000 och uppåt beroende på utbildning och tidigare erfarenhet. Lönemodellen för en utvecklare beror på om tjänsten är fast (heltid/deltid) eller följer en timanställning.

Efterfrågan

Hur många jobb finns det?

I skrivande stund finns över 300 lediga tjänster i kategorin IT. Precis som du kanske misstänker är antalet roller lika många som lediga annonser – ta en titt i listan, kanske hittar du en helt ny roll eller en roll vars arbetsuppgifter du inte visste fanns?

Yrkestitel

Finns andra yrkestitlar som liknar?

En utvecklare kan som sagt ha vitt skilda arbetsuppgifter, därför finns det också många olika titlar att välja emellan om man vill arbeta med utveckling. Alla har olika inriktningar. Några exempel är systemutvecklare, webbutvecklare och programmerare.

Vad behöver du för utbildning?

Vägen till utvecklingsrollen kan se ut på många olika sätt och det finns en uppsjö av olika utbildningar som kan leda dig dit. Pauline tror att det kan vara bra att ha någon form av akademisk IT-utbildning och Johan som har gått yrkeshögskola, tipsar om att gå samma väg. På marknaden har också intensivutbildningar inom ex. programmering dykt upp som en möjlig väg att byta karriär och tillgodose den stora IT-relaterade resursbrist som finns på marknaden. Academy, a part of Academic Work är en skola som erbjuder intensivkurser i programmeringsspråken C#.Net och Java genom konceptet Accelerated Learning.

Vilka framtidsutsikter finns det för en utvecklare?

Erfarenhet är guld värt i utvecklarbranschen och det behöver nödvändigtvis inte vara flera års erfarenhet. Med erfarenhet finns goda möjligheter att avancera till mer seniora roller med mer övergripande ansvar. Några exempel på möjliga framtida titlar är IT-projektledare, Lead Developer, BI-utvecklare, Scrum-master, IT-arkitekt och Produktägare för att bara nämna några.

Tipsa en vän!