Vad händer efter min examen?

Söka jobb

Tar du snart examen och känner dig lite vilsen? I takt med nedräkningen kommer i regel den fruktade vad-göra-efter-examen-ångesten. Men ta det bara lugnt! Ett sätt att få en flygande start direkt efter studierna är att skaffa dig en strategi. Vi hjälper dig!

Bild

Samtidigt som de sista uppsatserna ska skrivas behöver du också bestämma dig för om du ska söka ett traineeprogram, tjäna pengar i Norge, söka jobb, läsa vidare eller ta en sväng till Australien... I stället för att få ångest över alla beslut som ska tas, fundera på var du ser dig själv om 4 -7 år och lägg upp en strategi för vad du behöver göra för att nå dit. Oavsett hur långt du har kommit i tankeprocessen är det alltid en fördel att boka ett möte med en studie- och yrkesvägledare, det är både kostnadsfritt och förutsättningslöst.  

DU ÄR SKOLTRÖTT OCH VILL JOBBA EFTER EXAMEN 


Skaffa dig de bästa förutsättningarna att få ett jobb. Fyra enkla tips:

  • Ta dig tiden – se jobbsökandet som ett heltidsjobb! 
  • Sök jobb där de efterfrågar nyexaminerade. Även traineeprogram och arbeten som konsult är en fot in för dig som kanske inte har så mycket arbetslivserfarenhet.  


När ska jag söka jobb? 

Medan vissa organisationer lägger ut tjänster ett år i förväg, annonserar andra bara några veckor innan tillsättning. Det är alltså bättre att börja för tidigt och få ett försprång än att vara för sent ute. Självklart kan (och bör) du också söka flera jobb samtidigt, mer om detta kan du läsa här. 

DU UNDRAR OM DU BORDE PLUGGA VIDARE 

Om du vet vad du vill jobba med, ta reda på vad du behöver kunna. Prata med någon på företaget du drömmer om att jobba på eller med bekanta som kommit längre i studierna eller karriären. Involverar ditt drömjobb exempelvis mycket arbete i Excel? Se då till att förbereda dig för det, om det så innebär en kurs eller en genomgång av en kompis.  

Oavsett hur bra det går för dina kurskamrater och hur fantastiska jobb de än får – försök att inte jämföra dig med andra. Fokusera istället på dina egna mål och positiva egenskaper, kompetenser och kunskaper. Lycka till! 

lediga jobb

Just nu har vi över 1000 lediga jobb. Spana in våra lediga jobb eller skapa ett konto hos oss och få jobbtips direkt i mailen - helt enligt dina önskemål

  • Stockholm Heltid 1 timme sedan
  • Linköping Heltid 2 timmar sedan
  • Jönköping Heltid 2 timmar sedan
  • Göteborg Heltid 3 timmar sedan
  • Stockholm Heltid 3 timmar sedan
  • Ängelholm Heltid 4 timmar sedan
  • Stockholm Deltid 5 timmar sedan

Tipsa en vän!