Vad ska jag kolla efter i en jobbannons?

Söka jobb

Hur du läser jobbannonsen kan vara avgörande för om du får jobbet. Den kan också ge dig en känsla av om jobbet och företaget är rätt för dig. Vi går igenom vad du ska kolla lite extra efter i jobbannonsen!

Bild

Vem är arbetsgivaren?

Oavsett om du känner till arbetsgivaren eller inte – ta reda på så mycket som möjligt om företaget. Rykten eller ett coolt företagsnamn säger väldigt lite om din eventuella trivsel på företaget. Vad har de för vision, hur ser företagskulturen ut och vad erbjuder de dig som medarbetare? Hittar du inte svaren direkt i jobbannonsen kan du ofta hitta det på företagets hemsida. Använd sedan informationen – exempelvis visionen, missionen eller värderingarna – till att lyfta varför du vill jobba på företaget.

Kika in företagsprofiler för att lära känna några av våra kunder – dina potentiella arbetsgivare!

Vilken är titeln och arbetsuppgifterna?  

Poängen med titlar är att de ska beskriva rollen på arbetsplatsen, men ibland är de minst sagt otydliga. En titel som projektledare kan exempelvis innebära både administration, sälj och marknadsföring. Läs därför igenom arbetsuppgifterna noga och jämför med dina egna erfarenheter och mål. I arbetsbeskrivningen kan även ord som junior, senior, strategiskt eller operativt ge en indikation om hur mycket ansvar du förväntas ta. Juniora roller omfattas exempelvis av mer operativa än strategiska arbetsuppgifter. Undersök också om rollen är ny, då det exempelvis kan innebära att du förväntas vara initiativtagande och hitta lösningar på nya problem.  

Vilka är kvalifikationerna?

I många fall är listan på kvalifikationer, det vill säga de kompetenser som företaget söker, en önskelista snarare än en lista med absoluta krav. Uppfyller du inte exakt alla krav, men de flesta? Försök analysera vilka som verkar värderas högre än andra, uppfyller du dessa – sök!

Bemöt kraven i din ansökan, både i det personliga brevet och i ditt CV. Det gör du genom att lyfta exempel på hur du har uppvisat dina färdigheter i tidigare jobbsituationer och vad de gett för resulterat, samt hur de kan bidra till verksamheten och det jobb du söker. Uppfyller du inte alla krav? Lämna dem och fokusera på att bemöta de du uppfyller istället.

När går sista ansökningsdagen ut?  

Skicka din ansökan i god tid! Ofta sker rekryteringar löpande och tjänsterna kan bli tillsatta innan sista ansökningsdag. Om den har gått ut? Maila och fråga om tjänsten är tillsatt. 

Och kom ihåg! Tvinga inte in dig själv i en mall företaget målat upp. Om det exempelvis står att företaget söker en självgående och driven person stämmer det troligen i praktiken. Var helt enkelt ärlig med dig själv. Men tveka inte på att söka även om du inte uppfyller exakt alla kravkriterier, understryk bara varför du tror att du är rätt för tjänsten. 

Lycka till!

Lediga jobb

Just nu har vi över 1000 lediga jobb. Spana in våra lediga jobb eller skapa ett konto hos oss och få jobbtips direkt i mailen - helt enligt dina önskemål

  • Stockholm Heltid 1 timme sedan
  • Linköping Heltid 2 timmar sedan
  • Jönköping Heltid 2 timmar sedan
  • Göteborg Heltid 3 timmar sedan
  • Stockholm Heltid 3 timmar sedan

Tipsa en vän!