Välj jobb baserat på företagets värderingar - inte efter titeln

I karriären

Som nyutexaminerad student är förväntningarna höga på det första jobbet. Men hur vet du om du kommer att trivas på arbetsplatsen fem dagar i veckan, med bara en jobbannons att utgå ifrån? Roya Barazeghis väg till drömarbetsplatsen var att strunta i jobbtitlarna och fokusera på företagens värderingar och kultur.

Bild

Roya Barazehgi tog examen i företagsekonomi från Internationella handelshögskolan i Jönköping, tillsammans med hundratals andra nyexaminerade ekonomer. Alla på jakt efter det där första ekonomjobbet. Inledningsvis tittade Roya mycket på titeln när hon sökte jobb, men hon insåg snart att titeln sällan säger så mycket. Roya skiftade fokus från rollen i sig, till företagets värderingar och dess kultur:

"Jag googlade runt, läste på hemsidor, pratade med vänner och bekanta och ringde till ansvariga på företagen för att få en bild av vilka de var och vad de stod för. Jag ville hitta ett företag vars värderingar stämde överens med mina egna; globalt och med ett resultatdriv med utrymme för kreativitet och att göra misstag."

AVANCERADE SNABBT INOM BOLAGET

Via Academic Work hittade Roya företaget GE Moneybank (numera Santander Consumer Bank) och inom kort inledde hon sin tillsvidareanställning som handläggare. Även om rollen kanske inte var det hon hade haft högst upp på önskelistan efter examen, stämde företagets värderingar väl överens med hennes krav.

Roya såg sin nya roll som en chans att visa företaget vad hon gick för. Och mycket riktigt, på kort tid har Royas drivkraft tagit henne från handläggare till rollen hon har idag, Campaign manager på CRM-avdelningen (Customer relationship management). Alltså ett rejält kliv på karriärstegen - på bara 3,5 år! 

RECEPTET PÅ FRAMGÅNG

Hur gör man då för att åstadkomma en framgångssaga likt Roya? Har du höga ambitioner så gör du rätt i att definiera var du vill och hur du tar dig dit. 

Roya betonar även vikten av att skapa sig ett nätverk - och att hålla det levande! Ta mod till dig och kontakta personer med roller och arbetsplatser du finner intressanta:

"Plocka upp telefonen och bjud de här personerna på en lunch! De flesta gillar att prata om vad de jobbar med och att få dela med sig av sina kunskaper."

Tipsa en vän!