Jobbfrågan: vad ska jag svara på frågan berätta om dig själv? 

”Kan du berätta lite grann om dig själv?”. Den frågan har många av oss hört fler än en gång i intervjusammanhang. Men trots att den är en favorit hos rekryterarna blir många kandidater lite osäkra på sitt svar. Det finns ju så många ändar att börja i: Ska du visa hur du är som person, berätta om dina fritidsintressen eller direkt djupdyka i dina tidigare prestationer?

Knyt an till den tjänst du är på intervju för

Vad ska jag svara på frågan "Berätta om dig själv"? - Maria RebensdorffFokusera på det som du tror är relevant för rekryteraren, det vill säga något som går att knyta an till den tjänst som du är på intervju för. Försök att summera dina tidigare erfarenheter på ett kortfattat och intresseväckande sätt. Lyft också fram dina styrkor som person, gärna underbyggt med ett par konkreta exempel.

- Maria Rebensdorff, Head of Talent Acquisition

 

Hur du tolkar frågan är en del av svaret

Vad ska jag svara på frågan "Berätta om dig själv?" - Johan LindheBara att se hur kandidater tolkar denna fråga kan ge bra bild av personen. Vissa börjar prata om sina fritidsintressen, andra berättar om sin uppväxt och familj. Jag tycker att det viktigaste är att lyfta fram personliga egenskaper som kan kopplas till den tjänst man är på intervju för. Självklart kan du lägga till något som inte är jobbrelaterat så länge det framhäver positiva sidor hos dig själv.

Johan Lindhe, Consultant Manager

 

Tänk igenom vilken bild du vill förmedla

Hur ska jag svara på frågan "Berätta om dig själv?" - Sarah SöderJag tycker det är viktigt att innan intervjun tänka igenom vilken bild du vill förmedla av dig själv, för att undvika att du svävar iväg. Det du väljer att berätta ska ha relevans för tjänsten eller för rekryteraren, så att denna snabbt kan få en bild av dig som person. Ett tips är att lyfta fram ett antal egenskaper och berätta hur dessa är utmärkande för just dig. Det kan också vara bra att berätta en kort historia som visar på en specifik egenskap som efterfrågas till den aktuella tjänsten.

- Sarah Söder, Consultant Manager

 

Enligt Maria, Johan och Sarah finns det alltså inget rätt eller fel sätt att svara på frågan. Här har du istället möjlighet att lyfta fram det som du själv tycker är viktigt. Glöm dock inte bort att ditt svar ska vara kortfattat och relevant för tjänsten, samt att det säga något om varför just du är rätt person för jobbet. Lycka till!

Tipsa en vän