Skriva personligt brev

Ett personligt brev skickas med som komplement till ditt CV och är en mycket viktig del av din jobbansökan. I ett personligt brev får du möjlighet att tydligare beskriva dig själv som person, dina styrkor, mål och ambitioner. Det är framförallt här du ska beskriva och motivera varför du söker jobbet och varför du är som klippt och skuren för det.

Matcha dina kompetenser med annonsen

Innan du börjar skriva ett personligt brev är det bra att verkligen studera jobbannonsen och ringa in vad som efterfrågas. Vilka är de konkreta arbetsuppgifterna? Vilka personliga egenskaper efterfrågas? Är det någon speciell kompetens som är meriterande? 

När du har skapat dig en bild av vad det rekryterande företaget letar efter är det dags att matcha ihop det med dina egna unika egenskaper och kompetenser. Efterfrågas exempelvis god samarbetsförmåga kan det vara bra att nämna din långa erfarenhet av att arbeta i projektform, eller kräver tjänsten kompetens i ett visst program ska du självklart berätta om hur du behärskar programmet (förutsatt att du faktiskt gör det). För den som läser din ansökan blir det mer konkret och trovärdigt om du kan visa upp faktiska beteenden eller situationer kopplat till jobbannonsen, jämfört med om du bara berättar om hur du tycker och känner inför det som efterfrågas i annonsen.

Personligt brev med bra struktur och tydlighet

Det finns inga givna regler för ett perfekt personligt brev, men ett upplägg som är tydligt och enkelt att utgå ifrån är att dela in det i tre delar:

1. Inled ditt personliga brev med att tydligt motivera varför du söker just den tjänsten. Vad fångade ditt intresse? Vad hos företaget och dess verksamhet lockar dig? Varför är du rätt person för tjänsten?

2. Nästa steg är att lyfta de kompetenser och den erfarenhet du har kopplat till annonsen. Ta fasta på nyckelord som nämns i annonsen och nämn dem gärna när du berättar om dina färdigheter. Var konkret och hämta exempel från dina tidigare arbeten. I denna del av det personliga brevet kan det även vara bra att lyfta lärdomar du har skaffat dig under tiden du har arbetet med en viss uppgift, eller hur du har utvecklats inom ett visst område. Kom även ihåg att referera och koppla samman det du skriver i ditt personliga brev med det du nämner i ditt CV.

3. Avsluta ditt personliga brev genom att uttrycka din önskan och förväntan att få komma på intervju. När du känner dig klar med brevet är det en bra idé att lägga undan det en stund och läsa igenom det lite senare. Ett tips är att låta någon annan läsa igenom det innan du skickar iväg det. Hen kan då hjälpa dig att hitta eventuella stavfel och formuleringar som behöver ändras – eller tipsa om det finns något ytterligare som du kanske borde lyfta!

Tonalitet och känsla

Ditt personliga brev ska vara positivt, visa självförtroende och beskriva hur gärna du vill ha jobbet eller arbeta hos den aktuella arbetsgivaren. Många tycker att det kan vara svårt att göra reklam för sig själva, men kom ihåg att ett personligt brev är en av de få saker en arbetsgivare får se av dig innan en eventuell intervju. Var därför inte blygsam, framhäv vad som är extra bra med just dig. Försök även vara lite mer personlig i ditt språk och skapa en levande text, det blir mer intressant än att traggla sig igenom en byråkratisk och opersonlig text.

Läs mer om hur du skriver ett tilltalande personligt brev här.

Fler tips på Stories & Insights 

Som nämnts tidigare finns det inget givet svar på hur ett perfekt personligt brev ser ut. Det viktigaste är att det är relevant och tydligt kopplat till dig själv. Vill du ha mer inspiration, tips och råd om hur du kan vässa din ansökan ytterligare? På Stories & Insights hittar du fler tips som kan vara bra att ha när du söker jobb. 

Tipsa en vän