Rekryteraren om referenser i jobbansökan

Det är vanligt att jobbsökande ombeds lämna referenser när de är aktuella i en rekryteringsprocess. Men vad ska man tänka på när man ber om - och lämnar ut -referenser? Jag frågade vår rekryterare Johan Norrfjärd för att förstå hur en rekryterare tänker.

Vilka och hur många referenser ska jag lämna?

Jag tycker det är lämpligt att ha förberett två eller tre referenser. Det viktiga är att det är relevanta referenser och att de referenser du lämnar är så färska som möjligt. Det är vanligt att välja personer som du haft som arbetsledare eller chefer, men du kan också välja kunder som du tidigare har arbetat nära. Det viktigaste är att dina referenser har sett dig i ditt dagliga arbete och kan ge tydliga exempel från arbetssituationer. Du ska alltså undvika att använda personer som bara är bekanta  eller familj till dig!

Ska man ge referenserna på första intervju eller senare i processen?

Om arbetsgivaren frågar efter dem, så bör du lämna den. Därför är det viktigt att man har referenserna redo redan på första intervjun, men du ska med fördel ha referenserna på ett separat papper och inte på ditt CV. Detta göra att du dels kan välja vilka referenser du vill ange för vilken process, dels så ”skyddar” du dina referenser genom att inte exponera deras namn i alla ansökningsprocesser du är med i. Det finns inget rätt eller fel. Får du välja så tycker jag dock det är bra att låta arbetsgivaren i ett första skede göra en bedömning av dig i relation till andra kandidater, utan att bli influerad av vad tidigare arbetsgivare har tyckt om dig.

Hur ska man förbereda sina referenser?

När du kontaktar den person du vill ha som referens, förklarar du helt enkelt att du söker jobb och därför skulle vilja ha honom eller henne som referens. Om personen tackar ja kan du berätta lite mer om tjänster du sökt. Om du då inte har ett specifikt jobb i åtanke kan du berätta för din referens vad för jobb du tänker söka och vilka arbetsuppgifter som kan tänkas ingå i den rollen.

Tipsa en vän