Såjär blir ditt personliga brev en listetta

evelina-evaldsson_450x500Jag skördar i min roll som konsultchef ett antal ansökningar på en arbetsdag. Och när jag skulle skriva detta inlägg så tänkte jag spontant att jag ville få fart på många av dessa faktiskt ganska trötta personliga brev.

På frågan om det personliga brevet är viktigt eller inte, så är svaret; det beror på. Ett likriktad personligt brev enligt standard, som innehåller uttjatade floskler och uppradade egenskaper utan någon som helst koppling till dig som person är inte så relevant.  Brevet blir relevant först när du som person tar dig tid att kort reflektera kring hur dina egenskaper kommit till användning i tidigare arbetssituationer och erfarenheter. Det blir intressant och relevant när du beskriver hur du som person kan bidra till organisationen och anpassar ditt brev till tjänsten du söker.

Gör det personliga brevet till ditt eget

Precis som min kollega Micael Holmström skriver så finns det en hel uppsjö av mallar och upplevda måsten i rekryteringssammanhang. Tomma ord och rabblande av fashionabla personliga egenskaper kommer inte särskilja ditt personliga brev från andra. Förutom att framhäva din kompetens är det först när du vågar göra brevet till ditt eget som det är relevant.

Ett tips är att tänka på engelskans benämning för personligt brev; Cover Letter. Alltså ditt omslag, omslaget där du för några sekunder har möjligheten att göra läsaren intresserad.  Du vill alltså locka läsaren att vilja veta mer om dig. Utgör ditt brev det omslag som gör dig och ditt CV till en listetta?  Beskriver ditt omslag dig rättvist? Ger omslaget rekryteraren rätt förväntningar på dig? För det är dina personliga egenskaper, din ambition och din kompetens som i slutändan ska matchas och leda dig till rätt arbete och organisation.

Innehållet

Förutom att ditt omslag, ditt personliga brev, ska få rekryteraren nyfiken och lockad av att vilja träffa dig så behöver det innehålla vad du kan bidra med- vad företaget kan förvänta sig av dig. Här använder ju ”Joe” som Micael Holmström ovan hänvisar till ett unikt och avslappnat sätt att beskriva sina kompetenser på. Jag tycker inte att du som arbetssökande alltid behöver gå lika långt som ”Joe” i ditt sätt att vara personlig, men ett tips är att lägga lite tid på att hitta ditt eget sätta att skriva på.

Ta dig tiden att reflektera och exemplifiera kring hur du agerade i en situation- för bara det kommer göra ditt brev mer personligt att öka dina möjligheter att bli en listetta i ansökningshögen!

Vill du redan nu öva dina färdigheter i att skriva ett personligt brev - sök någon av Academic Works lediga tjänster!

Tipsa en vän