My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
jobba som stationstekniker

Ta nästa kliv i karriären som stationstekniker

Vill du fortsätta utvecklas i en roll där du kan göra verklig skillnad för människors liv genom att säkerställa att den växande efterfrågan på energi i samhället tillgodoses? Gillar du arbete som ger dig både tekniska och praktiska utmaningar? Nu har du möjligheten att ta nästa karriärkliv i rollen som stationstekniker. Tillsammans hjälper Vattenfall Services och One Nordic till att säkerställa att energiinfrastrukturen fungerar så bra som möjligt och nu söker de fler som vill bidra till att bygga Sveriges framtid.

Stängt för ansökningar

Detta lär du dig

Under utbildningen får du fördjupad kunskap inom stationsteknik och elsäkerhet. Målet är att rusta dig med kompetens och färdigheter för att på ett säkert och effektivt sätt utföra grundläggande underhållsåtgärder inom områden med spänning upp till 50 kV. Efter avklarad utbildning kommer du kunna tillämpa säkerhetsföreskrifter och protokoll för att minimera risker vid elektriskt arbete samt hantera skyddsutrustning och verktyg korrekt. Du kommer även ha förmågan att läsa och tolka driftordrar och driftscheman, planera dina arbetsuppgifter effektivt baserat på dessa dokument, samt utföra nödvändiga kontroller och tester innan en station eller anläggning tas i drift.

Ett centralt inslag i utbildningen är att hantera och sanera miljöfarliga ämnen som kan förekomma inom en station, vilket är avgörande för både säkerhet och miljöhänsyn. Du får även möjlighet att besöka en driftcentral för att få praktisk erfarenhet och insikt i en realistisk arbetsmiljö.

Efter avslutat utbildningsblock kommer du ha utvecklat en omfattande uppsättning färdigheter och kunskaper inom stationsteknik och elsäkerhet, som behövs för att gå vidare till lärande i fält. Du kommer kunna tillämpa säkerhetsföreskrifter och protokoll för att minimera risker vid elektriskt arbete, samt hantera skyddsutrustning och komponenter på rätt sätt.

Åh nej, vi tar inte emot ansökningar till detta program.

Men du är välkommen att registrera dig för vårt nyhetsbrev. Då kommer du få ett meddelande så snart vi lanserar nya utbildningar!

Praktisk information

Deltagandet innefattar totalt 16 utbildningsveckor under ett år, fördelat på två perioder om cirka åtta veckor som varvas med lärande i fält. Utbildningsveckorna består till majoritet av obligatoriska moment som kräver fysisk närvaro på plats. Detta baseras på att du får lära dig arbeta med fysiska moment, samt träffa dina arbetskamrater. Oavsett boende- eller arbetsort organiserar vi resa och boende för att du ska kunna närvara på vårt campus i Stockholm samt på bokad kursgård i Åsbro. Inför programstarten blir du anställd hos något av de kundföretag som har varit med och tagit fram utbildningen. Som deltagare får du dessutom ersättning under hela utbildningsperioden. Observera att nedan datum är preliminära och kan komma att ändras.

Obligatoriska fysiska moment under utbildningsperiod 1

  • 11 -12 mars 2024 (Brights campus i Stockholm)
  • Ca 80% av tiden mellan 25 mars och 3 maj 2024 (Åsbro kursgård, endast vardagar, ej röda dagar)


Obligatoriska fysiska moment under utbildningsperiod 2

  • Ca 90% av tiden mellan 28 oktober och 13 december 2024 (Åsbro kursgård, endast vardagar, ej röda dagar)

    *Datumen är preliminära och kan komma att ändras.

Programinnehåll

→ Stationsuppbyggnad
→ Elkraftteknik
→ Struktur, standarder och regler
→ Elsäkerhet
→ Tunga lyft
→ ESA i praktiken
→ ADR 1.3
→ APV 1.1

Praktiskt utförande av
→ Utförande av underhållsåtgärder ≤ 50kV
→ Olje- och gasprovning
→ Användning av drönare
→ Spänningsprovning och jordning
→ Hantering av farligt avfall
→ Praktiska moment i en station

Passar dig som

Rollen som stationstekniker passar dig som vill göra verklig skillnad i människors liv genom att säkerställa att den växande efterfrågan på energi i samhället tillgodoses. Du tycker om ett arbete som ger dig både tekniska och fysiska utmaningar och räds inte för att arbeta i en roll som i förekommande fall innefattar en blandning av tunga lyft, finmotoriska arbetsuppgifter samt arbete på höga höjder. Du är självmedveten och har ett sunt risktänkande kring situationer och din egen förmåga att hantera uppgifter. Detta i kombination med att du har god förmåga att samarbeta med dina kollegor för att bidra med högkvalitativ service oavsett ärende.

Ansökan och antagningskrav

För att ansöka behöver du vara över 18 år, ha tidigare erfarenhet av arbete inom processindustrin eller i en roll som exempelvis distributionselektriker, industrielektriker eller installationselektriker, samt ha en grundförståelse för el, felsökningar eller installation. Du har även genomgått ESA 19. Då rollen dagligen innefattar resor är B-körkort ett krav för att ta dig runt med bil. Du ska ha goda kunskaper i svenska och engelska, såväl muntligen som skriftligen, och kunna uttrycka ett genuint intresse för teknik och el samt varför rollen som stationstekniker och denna satsning intresserar dig.

Elnätet är en del av Sveriges kritiska infrastruktur, därmed är många av Vattenfall Services och One Nordics tjänster säkerhetsklassade. Är denna tjänst säkerhetsklassad kommer säkerhetsprövning genomföras (inkluderat registerkontroll) i samband med anställning (i enlighet med 3 kap 1§ Säkerhetsskyddslagen). Tjänster som har krav på säkerhetsklassplacering kan, i förekommande fall, medföra krav på svenskt medborgarskap. Utöver säkerhetsprövning utförs drogtest.

Så ansöker du

  1. Skicka in ansökan
  2. Om du går vidare i processen kontaktas du av ansvarig rekryterare
  3. Rekryteraren leder dig genom tester och intervjuer

Så funkar utbildningen

Våra program är framtagna i nära samarbete med arbetsmarknaden och våra erfarna lärare och ger dig optimala förutsättningar att börja bygga din nya karriär. Utbildningarna genomförs tillsammans med vår branschledande utbildningspartner Brights. Vi arbetar med utgångspunkt i metodiken Accelerated Learning, vilket innebär ett högt tempo, kortare teoretiska genomgångar och mycket praktiskt arbete, både enskilt och i grupp. Läs mer om Brights och vad du kan förvänta dig av utbildningen.

Din framtida arbetsgivare

Inför programstarten blir du anställd hos något av de kundföretag som har varit med och tagit fram utbildningen. Som deltagare får du dessutom ersättning under hela utbildningsperioden. Vi matchar dig med rätt arbetsgivare så du får bästa möjliga start på din karriär.

enter image description here

Läs om alla våra program

Är du fortfarande inte säker på vilket karriärskifte som passar dig? Här kan du läsa om alla våra aktuella utbildningar.

Vill du veta mer?

Du är såklart alltid välkommen att höra av dig till oss på academy@academicwork.se.