Hero image

YPAI 2022 – Vad händer om ni inte lyssnar?

Är du och ditt företag medvetna om vad young professionals söker hos en arbetsgivare? Att inte lyssna till målgruppens preferenser innebär att ni riskerar att gå miste om värdefulla talanger. Genom vår YPAI-undersökning förstärker vi deras röster och förser er med rätt verktyg för att attrahera, utveckla och behålla morgondagens arbetskraft.

Ladda ner guiden

Om YPAI

Varje år genomför vi undersökningen Young Professional Attraction Index (YPAI), i vilken vi frågar young professionals – studenter och akademiker i början av karriären – vilken arbetsgivare de helst skulle vilja jobba hos och vad som gör en arbetsgivare attraktiv. Studien syftar till att hjälpa företag och organisationer att förstå, attrahera och utveckla morgondagens arbetskraft. Undersökningen har genomförts åtta år i rad på de sex marknader där vi är verksamma. Studien, som baseras på data från över 5 200 respondenter, ger värdefull insikt i vad som är viktigt för young professionals i Sverige vid valet av arbetsgivare samt vilka faktorer som påverkar deras beslut.

De mest attraktiva arbetsgivarna

Vilka arbetsgivare vill young professionals helst arbeta hos? För att ge er insikt i vad morgondagens talanger söker efter har vi sammanställt en lista över de 100 mest attraktiva arbetsgivarna enligt dem. Måttet baseras på rykte, framgång och hur gärna de vill arbeta hos arbetsgivaren.

I YPAI Insights avslöjar vi hur dessa arbetsgivare tagit sig till topplistan. Är du en av dem? Grattis! Hör av dig till din befintliga kontakt på Academic Work, eller skicka ett mail till ypai@academicwork.se för att få tillgång till företagsspecifikt kommunikationsmaterial att dela på Facebook och LinkedIn. Glöm inte att använda hashtaggen #ypai2022!

"Det finns många olika arbetsområden, trygga avtal, karriärmöjligheter och en kreativ arbetsmiljö. Anställda talar gott om företaget som arbetsgivare och de är nytänkande när de anställer."

Young professional om en av företagen på topplistan

Viktigast vid valet av arbetsgivare

Vad söker young professionals hos en arbetsgivare? Morgondagens talanger är laddade med ny kompetens och nya idéer, men har även förväntningar på hur en bra arbetsgivare ska vara. Genom att be respondenterna välja ut de tio viktigaste faktorerna vid valet av arbetsgivare och därefter ranka dem, hjälper vi arbetsgivare förstå vad som motiverar målgruppen.

"En chef bör skapa en god relation till varje medarbetare i teamet, förstå var personen befinner sig, hur den vill utvecklas och vad som motiverar. En bra chef visar engagemang för både sin roll och för teamet, ser och lyssnar, ger feedback och beröm och är bra."

Young professional om Bra chef/ledarskap

YPAI Insights

Få djupare inblick i vad årets YPAI-resultat innebär för arbetsmarknaden och ert företag. Våra YPAI-experter presenterar en detaljerad analys av resultatet och identifierar trender och viktiga nycklar – allt för att guida er i hur ni blir en mer attraktiv arbetsgivare.

Ladda ner 2022 års YPAI-guide

Vår YPAI-guide avslöjar svaren från över 5 200 young professionals. Ladda ner den idag och låt våra YPAI-experter guida er genom de mest värdefulla insikterna.

YPAI-guiden förser er med:

 • Praktiska tips på hur ni attraherar, utvecklar och behåller young

  professionals.

 • Tips på vad ni inte ska göra för att attrahera och behålla

  morgondagens talanger.

 • En djupare förståelse för vad young professionals söker hos en

  arbetsgivare.

 • Insikt i hur ni skapar ett employer brand som attraherar young

  professionals.

Download the YPAI Guide in English here!

Skräddarsydd presentation för er organisation

Vill ni ha en skräddarsydd dragning av YPAI 2022 anpassat efter er organisations specifika behov och önskemål? Låt våra YPAI-experter guida er genom resultaten och ta reda på vad som verkligen betyder något för young professionals.

Vad ni får i en skräddarsydd dragning:

 • Insikt i hur talangmarknaden ser ut i dagsläget.
 • De 10 viktigaste parametrarna som arbetsgivare behöver vara bra på för att lyckas attrahera young professionals.
 • Förståelse för de målgrupper som är viktigast för er – till exempel IT, teknik eller ekonomi.
 • Djupdykning i de parametrar där ert dagliga agerande och ledarskap kan göra störst skillnad.
 • Konkreta tips för att era bästa medarbetare ska välja att stanna kvar.

Tog ni er till topp 100-listan? Grattis! Vi presenterar resultatet för dig och dina kollegor, och ni får möjlighet att jämföra er med tre andra arbetsgivare på listan.

Skulle young professionals söka jobbet om de inte uppfyller alla krav i annonsen?

Att hitta den perfekta jobbannonsen för att sedan inse att du inte matchar alla krav är ett vanligt scenario – speciellt för studenter och akademiker i början av karriären. Som rekryterande chef är det viktigt att säkerställa att er jobbeskrivning attraherar målgruppen. YPAI-guiden avslöjar om young professionals skulle söka ett jobb även om de inte uppfyller alla krav, och ger er smarta tips inför rekryteringen.

Hur många young professionals har upplevt eller varit nära att uppleva utbrändhet?

Arbetsrelaterad utbrändhet har ökat markant de senaste åren, även bland young professionals. Faktorer såsom brist på jobbsäkerhet och kontroll samt ekonomisk instabilitet är bara några av faktorerna som påverkar detta. Som tur är finns det sätt att hantera problemet. Ta del av insikterna i vår YPAI-guide, lär dig mer om utbrändhet bland young professionals och få värdefulla tips på hur ni skapar en hälsosam arbetsmiljö.

Vad får young professionals att stanna mer än fem år på ett företag?

Att attrahera young professionals är svårt, men att få dem att stanna hos er på lång sikt kan vara ännu svårare. Dagens kandidatdrivna arbetsmarknad skapar stor konkurrens om talangerna, och som arbetsgivare är det avgörande att lyssna till målgruppen. Om ni inte tar hänsyn till deras preferenser riskerar ni att kandidaterna väljer era konkurrenter istället. Vår YPAI-guide förklarar vilka faktorer som är viktigast för young professionals, och som får dem att stanna mer än fem år hos en arbetsgivare.

Kommunikationspaket

Alla arbetsgivare som finns med på topplistan har möjlighet att få tillgång till vårt kommunikationspaket, som består av bilder och emblem. Använd dem i din mailsignatur och i sociala medier för att visa omgivningen att ni är en av de mest attraktiva arbetsgivarna enligt young professionals! Hör av dig till din befintliga kontakt på Academic Work, eller skicka ett mail till ypai@academicwork.se för att få tillgång till materialet.

Om Kantar

Young Professional Attraction Index har genomförts åtta år i rad av Academic Work, i nära samarbete med Kantar. Kantar är ett av världens ledande företag inom insikter och analyser, med över 30 000 medarbetare i närmare 100 länder. Bland en mängd olika kompetensområden har Kantar mångårig erfarenhet av perceptionsstudier inom olika målgrupper, både för allmänheten och för specifika företag.

Om Academic Work

Academic Work är ett bemannings- och rekryteringsföretag som grundades 1998 i Sverige. Idag är vi en internationell organisation med verksamhet i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Schweiz och Tyskland. Vi är experter på rekrytering av akademiker som fortfarande studerar eller är i början av sina karriärer - young professionals. Sedan starten har vi förmedlat över 170 000 jobb till young professionals och försett våra kunder med lika många nya kollegor.

Samtliga rapporter och event (2015-2022)

Sedan 2015 har vi årligen genomfört Young Professional Attraction Index. Syftet med undersökningen är att hjälpa arbetsgivare att förstå, attrahera och utveckla morgondagens arbetskraft – young professionals. Därför är våra insikter tillgängliga och kostnadsfria för alla. Här kan du ladda ner årets och tidigare års rapporter och digitala event.

Ladda ner rapporter
Ta del av tidigare event