My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Pega
Alumni Stories

Ett säkert sätt att vara modig på

Fanny Sandberg har gjort allt: Hon tog examen från ett av våra bootcamp på Academic Work Academy, arbetade några år inom området och arbetar nu på ett ständigt växande IT-företag med en kraftfull plattform. I den här intervjun berättar hon allt om sitt jobb, sin tid på Academy och sin start hos Pegasystems.

Du har arbetat som systemarkitekt på Pegasystems i nästan 1,5 år. Vilka är dina huvuduppgifter i rollen?

Att arbeta som konsult är flexibelt och min roll förändras med projektet. I mitt nuvarande projekt ingår jag i ett utvecklingsteam för ett internt system för en av våra kunder. Mitt jobb här är att balansera både design och utveckling av Pega-plattformen – så jag är involverad i mycket analys, tekniska designrecensioner, kodrecensioner och konfigurationen av denna applikation. Eftersom vi arbetar mycket nära med detta projekt med våra partners måste jag också se till att vi följer bästa praxis och "Pega Way". Det är en intressant blandning!

Vad är det bästa med ditt jobb?

Det bästa enligt mig är att vara med och förbättra någons dagliga arbete - eller åtminstone hoppas jag att så blir fallet i slutet av detta projekt. Och jag gillar att vara involverad i stora förändringar av och i organisationer.

Med varje nytt uppdrag växer jag mer och upplever livslångt lärande, precis som Academic Work Academy alltid berättat för oss.

Precis som andra företag utvecklade Pegasystems sin egen programvara, Pega-Plattformen. Vad är så speciellt med den?

På Pegasystems pratar vi mycket om att "krossa komplexiteten" – det innebär att vi överför både tekniska och affärsrelaterade frågor på en mycket enklare plattform. Detta förenklar diskussionen och utvecklingen av lämpliga lösningar eftersom alla relevanta team kombineras på Pegasystems. En av de främsta anledningarna till att Pega-plattformen är så kraftfull är att den kan uppnå snabb utveckling såväl som skalbar tillväxt. Från min erfarenhet måste du alltid välja en av dessa aspekter och Pega-plattformen kan erbjuda båda.

Innan du började på Pegasystems tog du examen från ett av våra bootcamp på Academic Work Academy. Kan du berätta om den här upplevelsen?

Detta bootcamp var – som för så många andra – mitt första steg i IT-världen. I början var det verkligen överväldigande eftersom du får så mycket ny information och träffar många nya människor. Men det var kul att lära sig allt detta och kvaliteten på programmet var mycket hög. Alla var så engagerade i att skapa denna fantastiska upplevelse och allt material var samvetsgrant förberett. Och bortsett från de färdigheter du förvärvar under denna tid, hittar du också riktiga vänskaper där. Jag träffade en av mina bästa vänner på Academy-programmet.

Ursprungligen studerade du internationell marknadsföring vid Högskolan i Halmstad. Vad var anledningen till ditt beslut att ändra din karriärväg?

Jag måste säga att detta var mindre ett aktivt beslut och mer något som hände på vägen. Naturligtvis studerade jag marknadsföring eftersom jag tyckte att det var intressant – och det gör jag fortfarande – men efter examen när jag letade efter ett nytt jobb insåg jag att jag sökte fler tekniska roller. Jag var inte ens lite kvalificerad för de flesta av dem. Vid den tidpunkten ville jag utöka mina kunskaper och komplettera den utbildning som jag hade med något tekniskt. Det var då jag snubblade över Academy och märkte att detta passar mig perfekt. Från början var min avsikt att bara arbeta några år inom detta område och sedan gå tillbaka till marknadsföring men på något sätt blev jag kär i IT. I vår kultur är det så vanligt att ha en fast karriär från tidig ålder och jag gillar att Academy etablerar detta tankesätt – du är inte bara tillåten utan uppmuntras att förändras och tvivla på dina tidigare val.

Du har kommit långt sedan du tog examen från Academic Work Academy. Vad har varit dina största lärdomar?

Som en enorm perfektionist var jag tvungen att lära mig att saker går fel och det är helt okej. Jag tror att det är väldigt svårt att acceptera misstag när något är viktigt för dig, men jag insåg att ibland är det sättet att hitta den bästa lösningen på.

Varför kom du till Pegasystems efter att ha arbetat som IT-konsult och affärssystemutvecklare?

Under min tid innan Pegasystems arbetade jag med en liknande lokal plattform och därför var jag redan mycket intresserad av Low Coding och tanken på att konstruera en applikation. Medan jag njöt av min tidigare position var det dags för en förändring eftersom jag hade en känsla av att jag inte växte längre. Vid den här tiden arbetade någon jag kände på ett projekt från Pegasystems och introducerade mig till deras teknik.

Jag visste direkt att detta var något jag ville arbeta med. Dessutom är inlärningskulturen på Pegasystems fantastisk – här kan jag personligen utvecklas som jag alltid velat.

Vad kan nya förvänta sig under sina första veckor på Pegasystems?

Nybörjare bör förberedas för en ny tagning på traditionell applikationsutveckling. Jag anser att det viktigaste är att vara öppen och acceptera denna revolutionära strategi. Detta kan också vara en fördel för Academy-alumnerna eftersom de flesta av dem inte har någon tidigare erfarenhet inom detta område och kan vara mer öppna. Du kan lära dig mycket av denna kraftfulla plattform om du accepterar den för vad den är.

Hur var de första veckorna på Pegasystems?

Eftersom jag redan hade arbetat med Low Code-plattformar innan var det inte helt nytt för mig. Ändå var det fortfarande en utmanande och intressant period eftersom det var en annan skala än vad jag har arbetat med. På mitt tidigare jobb arbetade jag i ett mycket litet team och att komma in i denna enorma miljö av Pegasystems var den största vändningen för mig.

Det som hjälpte mig mycket i början var det stöd jag fick från alla på Pegasystems – människor från hela världen kontaktade mig och erbjöd sin hjälp. Det var väldigt trevligt att ha!

Hur utvärderar du Pega-plattformens framtid?

Jag anser att denna typ av utveckling är framtiden. Bara att veta ett språk, vilket redan är en enorm färdighet, kommer ta dig långt. Men att känna till ett språk och en produkt – eller till och med flera produkter – är rätt väg att gå.

Några sista råd till personer som funderar på att byta karriär och bli en del av Pegasystems tillsammans med Academic Work Academy?

För mig har både att börja på ett bootcamp på Academy och gå med i Pegasystems varit två av de bästa valen jag har gjort för min karriär. Så att ha möjlighet att göra dessa två val i ett är en möjlighet du inte får missa.

Naturligtvis måste du vara modig för att fatta beslutet att ändra din karriär men med Academy är det ett mycket säkert sätt att vara modig på – du är inte ensam i detta, du har utmärkta lärare och stödjande klasskompisar. Mitt sista råd skulle vara: Gör det bara, du kommer inte ångra det!

Vill du också byta karriär på 12 veckor?

Är du nyfiken på att gå i Fannys fotspår? Håll utkik efter nästkommande Pega-program. Under tiden får du gärna spana in våra kommande program inom IT och tech!

Alumni Stories