My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Sven-Roland_520x600.jpeg
Alumni Stories

Spänningen lockade dataingenjören att bli Cyber Security Engineer

IT-säkerhet har genomgått stora förändringar de senaste åren, som en konsekvens av digitaliseringen, och idag är cyberbrott en av de största utmaningarna som organisationer står inför. När Sven-Roland fick upp ögonen för Academic Work Academys Cyber Security-program såg han det som en chans att dyka ännu längre in i den spännande IT-branschen och göra skillnad inom ett område som blir allt viktigare. ”Jag tog chansen, trots vissa uppoffringar, och har verkligen inte ångrat mig!”.

Sven-Roland har arbetat inom IT under en längre tid och i hans bagage finns många år inom Windows-världen liksom flera olika roller inom life-science. På fritiden utövar han swimrun, skärmflygning och utförsåkning. På samma sätt som han tycker om spännande fritidsintressen, tycker han även om att ha en spännande karriär. Det är en av anledningarna till varför han valde att vidareutbilda sig inom den ständigt föränderliga IT-branschen.

Idag är cybercrimemarknaden större och mer lönsam än den globala droghandeln. Den ökade digitaliseringsgraden i samhället, i kombination med en alltmer utbredd användning av publika molntjänster, skapar en mer komplex hotbild. Därför är behovet av kompetens inom Cyber Security högst upp på många företags agendor. Det är en viktig pusselbit hos företagen, där man verkligen kan göra skillnad. Det var också en av anledningarna som lockade Sven-Roland att söka till programmet inom Cyber Security.

"Det som lockar med Cyber Security-programmet är att man får möjlighet att göra skillnad inom ett område som blir allt viktigare på alla nivåer, samt att utbildningen går bra ihop med mina erfarenheter sedan tidigare. Dessutom är det ett spännande område där det händer mycket!"

Sven-Roland arbetade tidigare som dataingenjör och hade inte planerat att vidareutbilda sig. Men när han fick upp ögonen för Academic Work Academys intensivutbildning där man på 12 veckor får möjlighet att startar en ny karriär som Cyber Security Engineer, sökte han på en gång.

"När chansen dock dök upp var det som att en bit föll på plats som jag inte visste att jag sökte. Både utbildningens fokus på praktiska och direkt användbara kunskaper, men även att den genomförs under en visserligen intensiv men ändå kort period. Det gör att man är tillbaka på banan omgående, jämfört med en mera traditionell utbildning via universitet eller högskola."

Intensivutbildningen bedrivs i bootcamp-format under 12 intensiva veckor. Den bygger på metodiken Accelerated Learning vilket innebär högt tempo, kortare teoretiska genomgångar och mycket praktiskt arbete i team. Programinnehållet är framtaget i nära samarbete med företagen i satsningen samt lärare med lång erfarenhet inom området. Sven-Roland var en av 13 deltagare och han beskriver programmet på följande sätt.

"Det har varit en omtumlande men fantastisk resa. Den bästa behållningen, utöver den kunskapsbank vi har fått med oss, har varit samarbetet med övriga deltagare under kursen. Det har varit så fascinerade med alla individer och deras ambitioner samt alla olika bakgrunder och erfarenheter de har representerat. Inget har känts omöjligt i det här gänget! Alla har gett sig in med liv, lust och en målmedvetenhet som varit härlig att se och samtidigt delat med sig och tagit ansvar för både sig själva och gruppen!"

Efter 12 intensiva veckor är det äntligen dags för Sven-Roland och de andra deltagarna att starta sina nya karriärer. Sven-Roland har hunnit jobba första veckan på sin nya arbetsplats där han redan stortrivs.

"Jag har känt mig riktigt välkommen från första början! Just nu håller vi på att se vilket uppdrag som skulle passa som insteg för mig, givet den bakgrund jag har, till Cyber Security-området. Det verkar finnas ett stort behov, så det känns inte allt för avlägset innan handsken som passar min hand dyker upp."

Han ser fram emot att få använda de nyförvärvade kunskaperna, lära känna nya människor och arbetsplatser samt få nya insikter om en bransch han inte har erfarenhet av sedan tidigare.

"Du har en spännande period av intensiv utbildning att se fram emot, nya, breda kunskaper inom Cyber Security och sannolikt en hel del nya vänner och ett nätverk jag tror kommer ge både glädje och vara till nytta, berättar Sven-Roland när vi frågar vad de blivande deltagarna kan förvänta sig."

Vill du också göra ett karriärbyte och starta en karriär inom Cyber Security? Sök till nästkommande program och starta din nya karriär redan i höst! Läs mer om programmet och ansök här.

Sven-Rolands bästa tips inför utbildningen

  1. Satsa på förstudierna – får du de kunskaperna på plats är mycket vunnet och du gör verkligen dig själv en stor tjänst!

  2. Avboka allt i kalendern under studieperioden och, om du har familj, se till att även dem är införstådda med att du inte kommer vara lika tillgänglig som vanligt. Blir det tid över – se det som en bonus. Det låter kanske tufft, men utdelningen är verkligen värd uppoffringen och det är dessutom under en begränsad och överskådlig period.

  3. Påminn dig själv om möjligheterna som kommer öppna sig efter kursens slut. Ibland känns kunskapsmängden överväldigande och då kan en sådan tanke hjälpa dig över och förbi en sådan dag. Hjälp dina studiekompisar och ta emot hjälp när du behöver. Bygg relationer förframtiden!

Alumni Stories