My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
Alumni Stories

Från forskning till dataanalytiker hos Dossier

Helene är Academy-alumnen som gick från att arbeta i en forskningsmiljö till att skola om sig till dataanalytiker. Här delar hon sina upplevelser från programmet och hur hennes vardag ser ut idag.

"Jag kan inte minnas någon annan tid i livet då jag har lärt mig så mycket på så kort tid."

Hej Helene, berätta mer om dig själv!

– Jag heter Helene och gick Data Analytics-programmet hos Academy hösten 2020. Nu jobbar jag som junior dataanalytiker hos Dossier, och här jobbar jag med rapportering och visualisering av data.

Hur kom du i kontakt med Academic Work Academy?

– Det var egentligen en tillfällighet!

Helene berättar att hon kom över annonsen för ett annat Academy-program, vilket gjorde henne intresserad av utbildningskonceptet. Efter att ha klickat sig in på Academic Work Academys hemsida och läst om Data Analytics-programmet, hittade hon det som skulle förändra hennes karriärriktning och vardag.

Hur upplevde du utbildningen?

– Programmet har varit extremt lärorikt och inlärningskurvan har varit brant. Det är tydligt att Academic Work Academy har lagt mycket tid och energi på utvecklingen och implementationen av programmet. Inlärningsmetoderna fungerar otroligt bra, och det underlättade bästa möjliga lärande på kort tid, förklarar Helene.

– Tiden på Academy var otroligt positiv. Även om det tidvis var utmanande, var det mycket roligt som hände också. Samtidigt var stödsystemet runt omkring extremt bra och det var verkligen värt det. Jag sitter på otroligt mycket kunskap som jag använder varje dag på jobbet, säger Helene.

Då hon startade blev hon överraskad över hur många olika studenter det fanns i klassen, och hur olika bakgrund alla hade.

– Det fanns en stor mångfald i klassen, där några hade högskoleexamen inom IT sedan tidigare och andra saknade förkunskaper. Detta var trevligt eftersom eleverna kompletterade varandra på många områden. Samtidigt stod alla på relativt bar mark och de med lite mer erfarenhet delade med sig av kunskap och hjälpte andra. Man lär sig mycket av att lära andra också, så det var en win-win för alla.

– Utan miljön och klassen hade det varit mycket tuffare. Många delar av livet sätts på paus när man går en så intensiv kurs, så vi i klassen stöttade varandra. Academy har en fantastisk struktur, där det inte finns någon tydlig skillnad mellan lärare, elever eller de som organiserar. Det känns naturligt och den organiska strukturen gjorde det enkelt att ta sig an utmaningar om de skulle uppstå. Lärandesituationen var en annan, och något helt annat än vad man upplever på universitetet.

Det jag upplevde som allra bäst var att jag verkligen blev sedd. Konceptet och inlärningssituationen är helt unik. Vi är alla i samma lag och alla vill att du ska prestera som bäst, och ser potentialen i dig från dag ett.

Eftersom Helene hade en del förkunskap om kodning sedan tidigare, hade hon en känsla för vad det innebär. Hon hade hanterat stora mängder data och information tidigare i olika forskningsmiljöer – någonting hon har nytta av i sin nya roll. Som Data Analyst arbetar hon till stor del med rapporteringsverktyg, som använder en databas för att hämta information så att den lättare kan läsas och presenteras.

– Jag tycker att det roligaste är när jag får fram det jag önskar i programmet, det är en bekräftelse på att jag har gjort rätt. Koderna måste ofta göras många gånger innan det fungerar. Om koden ser estetiskt tilltalande ut är det ett stort plus, förklarar hon.

Vem passar utbildningen för?

– Det passar dig som vill utmana dig själv, och för dig som inte är rädd för siffror. Om du gillar att följa recept och se samband tror jag att du kommer gilla programmet. Eftersom det finns mycket logiskt tänkande bör man kunna se helheten och dra logiska slutsatser. Man ska ha ett inre driv och en brinnande vilja att klara utmaningar.

Helene förklarar att du kan uppnå mer än du tror, med det du redan vet.

– Genom att dela upp en uppgift i mindre delar kommer du långt. Du kan alltid hitta en likhet med uppgifter du har gjort tidigare och på så sätt kan du komma vidare.

Varför skulle du rekommendera Academic Work Academy till andra?

– Det finns många anledningar till det. Den främsta anledningen är att Academy och lärarna verkligen ser din potential. De ser dig och följer upp vad du gör. Lärarna, eleverna och personalen runt omkring dig ser vikten av det du gör och de lägger ner mycket tid och resurser på att du ska lyckas. Det betydde mycket för mig och mina lärandemål.

Alumni Stories