My profile
My profile
Academyexpand_more
För karriärbytareexpand_more
För företagexpand_more
För jobbsökandeexpand_more
För företagexpand_more
Hitta rätt medarbetareexpand_more
Bygg nödvändig kompetensexpand_more
Stärk er attraktivitet som arbetsgivareexpand_more
Varför välja Academic Work?expand_more
Guider och artiklarexpand_more
Om ossexpand_more
Kontaktexpand_more
Hero image
Byt karriär

Från marknadsföring till konsult inom Microsoft Dynamics 365

För många IT-konsulter startar karriären inom helt andra branscher – så var det för Agnethe. Idag arbetar hon som senior konsult och manager på Microsoft-avdelningen hos EY Skye, men resan startade i en helt annan ände. Här berättar Agnethe om hur hon gick från att studera internationell marknadsföring till att arbeta som IT-konsult inom Microsoft Dynamics 365!

– Jag studerade internationell marknadsföring på BI, men kände snabbt att det inte var utbildningen för mig. Samtidigt var jag osäker på vilken typ av jobb jag såg framför mig i framtiden.

Efter många år som inköpare inom bland annat medieproduktion, flygindustri och offshore, påbörjade hon en tvåårig utbildning inom ekonomi och management. Där fick hon möjlighet att bygga på ett extra år inom Management Information System (MIS).

– Programmet handlar om IT och digitalisering inom organisationer. Det var här mitt IT-intresse startade.

Från slutanvändare till konsult

IT-karriären startade hos Scales Group, som är specialister inom Microsoft Dynamics 365. Agnethe hade redan erfarenhet av systemet sedan tidigare efter att ha jobbat som slutanvändare i många år.

– Det som har varit gemensamt för alla jobben jag har haft är att jag har jobbat med introduktion av ERP-processer samt optimering och effektivisering av affärsprocesser. Det tog några år innan jag insåg att jag ville bli konsult!

Oändliga möjligheter med Microsoft Dynamics 365

Behovet av IT-kompetens är större än någonsin, och Microsoft Dynamics 365 är en stor plattform som hela tiden utvecklas med nya applikationer och ny funktionalitet.

– Om du väljer den här inriktningen kommer du snabbt upptäcka att du är attraktiv på arbetsmarknaden. Dynamics 365 är en extremt eftertraktad kompetens.

Du startar ofta som utvecklare eller teknisk konsult och i takt med att du får större kompetens inom området kan du ta dig an roller som kräver mer ansvar.

– Tänk noga igenom vad du brinner för och vilket område inom Microsoft Dynamics 365 du vill arbeta med. Är det ekonomi, supply chain, commerce eller Power Platform? Kom ihåg att du ska jobba mycket inom området du väljer. Microsoft Dynamics 365 är ett skalbart system och det är viktigt att du är up-to-date, så det är en fördel att arbeta med någonting du är intresserad av.

Brant inlärningskurva från dag 1

EY Skye vill att juniora konsulter är delaktiga i implementationsprojekt och förvaltar kunder från dag ett. Du arbetar tätt tillsammans med seniora konsulter och får spännande arbetsuppgifter, såsom att förbereda och hålla i workshops för kunder eller skapa lösningsinriktade arbetsdokument till utvecklarna. För dig som vill utforska nya områden och utöka din kompetens inom andra roller finns det många möjligheter: Project Management Office (PMO), projektledare och lösningsarkitekt är några exempel på typiska roller inom projekt.

– Vi är i tät dialog för att hitta rätt uppgifter till de juniora konsulterna som startar på Microsoft-avdelningen.

Lösningsorienterad, kommunikativ och modig – bra egenskaper som IT-konsult

Agnethe tvivlar inte på vad hon tycker bäst om med jobbet som konsult.

– Det är att lära känna dina kunder och deras verksamhet. Du arbetar ofta med dem under många år, och de blir nästan som kollegor. Samtidigt har jag en fantastisk grupp av människor lokalt och globalt, som är bra stöttepelare.

Utvecklingsmöjligheterna och de varierande arbetsdagarna står också högt upp på listan. Men det finns en egenskap som Agnethe tror är extra viktig för att trivas i rollen som konsult på Microsoft-avdelningen.

– Är du en person som tycker om problemlösning och att utmana gränserna passar du bra som konsult. Jag kan nästan önska att jag fick utmana mig själv mindre, skojar Agnethe.

Hon preciserar att du inte behöver veta mycket om IT för att jobba som Microsoft Dynamics 365-konsult. Det är andra egenskaper som räknas mer, exempelvis att vara anpassningsbar och ha en god kommunikationsförmåga. Det viktigaste är att förstå vad kunden behöver och hur du bemöter det.

– Som konsult är du bryggan och den som för dialogen mellan utvecklare och kund. Din uppgift är att göra det tekniska och avancerade ”mindre tekniskt” och förståeligt.

Våga kasta dig ut

Agnethe tror att en intensivutbildning inom Microsoft Dymanics 365 förbereder nya konsulter att jobba ”hands on” i systemet från dag ett.

– De som tar sig an en sådan utmaning tillägnar sig förkunskaper som studenter från vanliga utbildningar inte har.

Hon uppmanar alla som drömmer om en IT-karriär att våga ta steget.

– Intensivutbildningen ger dig en kickstart som fortsätter när du kommer in som junior konsult. Var förberedd på en extremt brant inlärningskurva som kan vara långvarig. De 12 veckorna hos Academic Work Academy är bara början!

Vill du byta karriär på 12 veckor?

Är du intresserad av en karriär inom Microsoft 365 Business Central? Gör urvalstesterna till programmet, och ta reda på om du har de förutsättningar som krävs för att bli affärskonsult på 12 veckor!

Byt karriär